La o zi după ce PSD-iştii promiteau că până la finele anului în Bihor se vor noi apartamente ANL, şi Agenţia a anunţat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că "începe construcţia a 272 locuinţe în judeţele Bihor, Vâlcea şi Teleorman", acestea urmând să fie închiriate către tineri.

În Oradea vor fi construite 132 de locuinţe, din care 6 apartamente cu trei camere, 36 garsoniere şi 90 apartamente cu două camere, pe un amplasament pus la dispoziţie de către Primărie încă de acum patru ani, la intersecţia dintre Calea Sântandreiului şi Calea Aradului.

Conform comunicatului ANL, blocurile vor avea un regim de înălţime cuprinzând subsol, parter, trei etaje şi o mansardă.

ANL nu precizează concret când anume vor începe lucrările, ci doar că "termenul de execuţie a lucrărilor de construcţii este de 20 de luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor".

Programul de construire a unor locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. Accesarea se face prin depunerea de cereri la primării, care urmează să facă şi repartizarea locuinţelor.

În prezent, în urma ultimelor modificări legislative, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriaşi, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea preţului, integral sau în rate lunare, către autorităţile publice locale. Valoarea unei locuinţe ANL este de 328 euro/metru pătrat, inclusiv TVA.

În Oradea au mai fost construite locuinţe pentru tineri prin ANL, pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi pe Bulevardul Decebal.