Circa 50 de gardieni din Penitenciarul Oradea au ieşit, luni dimineaţă, în faţa Prefecturii Bihor, alăturându-se colegilor lor din alte localităţi, în demersurile de protest prin care cer să li se acorde salariile de merit la care au dreptul prin lege şi angajarea de personal întrucât, doar în Oradea, de la începutul anului agenţii au efectuat în total peste 20.000 de ore suplimentare.

"Ordonanţa de Urgenţă 20/2016 prevede că poliţiştii şi agenţii de penitenciare primesc salarii de merit. Mai exact, majorarea salariilor cu 20%, din care 10% în 2016, respectiv 10% în 2017. Or, noi nu primim aceste salarii. Nu facem decât să ne cerem drepturile, să cerem să nu fim discriminaţi", a spus Silviu Ţirban, reprezentantul filialei locale a Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare.

Totodată, gardienii sunt nemulţumiţi de faptul că, din cauza lipsei de personal, efectuează mult prea multe ore suplimentare, pe care nu le pot recupera. "Doar la nivelul Penitenciarului Oradea sunt, pe anul în curs, peste 20.000 de ore suplimentare efectuate. Legea spune că acestea se pot recupera prin zile libere, pe care nu ni le putem lua tot din lipsă de personal", a mai precizat liderul local de sindicat.

Penitenciarul Oradea a făcut, recent, angajări, dar acestea nu sunt suficiente, zic gardienii. "Doar săptămânile trecute s-au pensionat opt colegi. Pe cei noi trebuie să-i pregătim timp de vreo şase luni înainte să poată lucra. Cerem să se deblocheze posturi de la nivel naţional, să se poată face angajări", a adăugat Silviu Ţirban.

Cei 50 de agenţi din Penitenciarul Oradea au ieşit, luni, în Parcul Traian cu bannere şi pancarde. Reprezentanţii acestora au fost primiţi, apoi, de prefectul Claudiu Pop, căruia i-au înmânat o listă cu nemulţumirile lor. În Penitenciarul Oradea un agent câştigă circa 1.500-1.600 lei pe lună, bani cărora li se adaugă norma de hrană, salariul total ajungând la circa 2.000 lei.