Românii care intră în ţară prin vama Nădlac I, din judeţul Arad, trebuie să se înarmeze cu multă răbdare. Ridicarea restricţiilor pentru cetăţenii care se întorc din străinătate şi care acum nu mai intră în carantină instituţionalizată, ci trebuie să meargă în izolare la domiciliu, a provocat un val uriaş de repatriaţi. 

Timpii de aşteptare la punctul de trecere a frontierei sunt de peste 300 de minute, iar cozile de maşini se întind pe mai bine de 10 kilometri.

Prefectul Aradului, Gheorghe Stoian, a declarat că de vină pentru această situaţie este atât o creştere semnificativă a traficului la frontieră, cât şi deficitul de personal pe partea maghiară. "Ce pot să vă spun, desigur, din ce am discutat cu lucrătorii de aici, este faptul că situaţia are la bază, în principal, două cauze. Vorbim în primul rând despre faptul că a crescut traficul, iar o altă cauză este deficitul de personal al colegilor maghiari. Din informaţiile mele, partea maghiară lucrează cu doar trei persoane, pe când noi avem mult mai multe", a explicat Stoian, pentru site-ul specialarad.ro.

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au confirmat cauzele menţionate de prefect. "A crescut substanţial numărul de persoane care trec frontier, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire. O altă problemă care cauzează aceste cozi este lipsa de personal a părţii maghiare. La noi nu este o problemă cu personalul. Totodată, la aceşti timpi ridicaţi de aşteptare contribuie şi formalităţile care se fac acum, iar aici ne referim la completarea unui formular, la luarea temperaturii etc. Vă mai pot spune că, până la problema pandemiei, timpul de aşteptare pentru o persoană era de aproximativ un minut, în vreme ce acum este de aproximativ zece minute", a precizat agent-şef adjunct Claudia Ardelean, din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad.

Cel puţin deocamdată, la punctele de trecere a frontierei din Bihor nu par a exista probleme similare. Potrivit site-ului Poliţiei de Frontieră, la vama Borş timpul de aşteptare este de 10 minute, fiind deschise cinci artere pe sensul de intrare şi două pe sensul de ieşire.

În ultimele 24 de ore, prin acest punct de trecere a frontierei au intrat în ţară 2.600 de persoane, cu 2.000 de mijloace de transport.

UPDATE: Protest în vamă

Obligaţi să aştepte ore în şir, după călătorii lungi, românii care stau la coadă la vama Nădlac, ca să intre în ţară, au protestat. Sute de oameni s-au revoltat, reproşându-le poliţiştilor de frontieră şi jandarmilor că sunt ţinuţi în condiţii nefireşti, fără acces la toalete sau la magazine din care să-şi cumpere apă ori alimente.

Ei au strigat îndelungat "Hoţii!" şi "Lăsaţi maşinile să treacă", iar la un moment dat au cântat şi imnul României.