Poliţiştii de frontieră au prins vineri noaptea în zona Borş în jurul orei 23.30 doi moldoveni care mergeau pe jos pe lângă drumul european care duce spre frontiera cu Ungaria. Poliţiştii i-au dus la sediul sectorului Borş, unde moldovenii cu vârste de 34, respectiv 36 de ani au recunoscut că intenţionau să treacă ilegal graniţa în statul vecin pentru a ajunge în Franţa.

"Bărbaţii au declarat că au intrat legal în România cu o zi înainte şi aveau intenţia de a ajunge ilegal în Franţa. Din gara Oradea aceştia s-au deplasat cu un taxi până la ieşirea din oraş către localitatea Borş. De aici, au mers pe jos, peste câmp prin culturile înalte din teren pentru a nu putea fi observaţi", se arată într-un comunicat trimis luni de Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Bihor.

Celor doi le-au fost întocmite actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru infracţiunea de trecere ilegală a frontierei de stat.

Buletin de 500 de euro

De asemenea, sâmbătă, în jurul orei 18.30, poliţiştii bihoreni au prins o moldoveancă la Punctul de Trecere a Frontierei Borş care, îmbarcată într-o maşină condusă de un român, a încercat să păcălească autorităţile prezentându-le un buletin fals.

"Femeia a declarat că a obţinut cartea de identitate românească la Piatra-Neamţ contra sumei de 500 euro de la persoană despre care nu poate da relaţii", se precizează în comunicatul IJPF Bihor. Bărbatul care o însoţea pe moldoveanca în vârstă de 35 de ani este din judeţul Neamţ şi a recunoscut că ştia că migranta are o carte de identitate falsă.

Poliţiştii i-au întocmit actele premergătoare urmăririi penale pentru infracţiunea de trafic de migranţi, iar femeii pentru complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, fals privind identitatea în formă continuată şi trecere ilegală a frontierei de stat în formă continuată.

Destinaţia: Italia

Tot sâmbătă, însă în jurul orei 20.30 poliţiştii de frontieră de la S.P.F. Borş au reţinut un grup de patru cetăţeni asiatici care vroiau să ajungă în ţări din Spaţiul Schengen prin trecerea ilegală a frontierei în Ungaria.

"Poliţiştii de frontieră au oprit pentru control pe raza localităţii Biharia un autoturism marca Dacia care circula în regim de taxi. Acesta se deplasa către localitatea Satu Nou, vecină cu frontiera ungară. În autoturism se aflau ca pasageri patru cetăţeni asiatici care nu îşi puteau justifica prezenţa în zona de frontieră", se precizează în informarea IJPF Bihor.

În urma verificărilor s-a stabilit ca asiaticii intenţionau să treacă ilegal frontiera României pentru a ajunge în Italia. Acestora li s-au întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat.