Guvernul a aprobat noi scheme de ajutorare a angajatorilor şi angajaţilor afectaţi de pandemie. Vor primi ajutoare din bugetul de stat persoanele fizice autorizate care au suferit întreruperi de activitate, firmele care reduc programul angajaţilor sau lucrează cu sezonieri şi zilieri, precum şi angajaţii din IMM-uri care au fost nevoiţi să lucreze de-acasă, scrie startupcafe.ro.

Model german

Una din deciziile luate în şedinţa de Guvern de vineri seară şi care va putea fi aplicată ori de câte ori România va fi în stare de urgenţă, alertă sau asediu, vizează o schemă de finanțare temporară a salariaților care vor avea program redus de muncă. Aşa-numitul program "kurzarbeit" a fost important din Germania, la cererea unor firme româneşti cu capital german.

Concret, angajatorii vor putea să reducă timpul de lucru al salariaţilor cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu repartizarea corespunzătoare a programului de lucru și cu reducerea corespunzătoare a salariului. În acest timp, salariaţii vor primi 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă.

Conform deciziei Guvernului, aceste sume se plătesc de angajator și se vor deconta ulterior de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă din bugetul asigurărilor de șomaj.

Reducerea timpului de muncă se stabilește prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puțin 5 de zile lucrătoare consecutive, acesta având obligația să stabilească programul de muncă pentru întreaga lună.

Reducerea timpului de muncă se poate aplica și în cazul programului de muncă în ture, precum și în cazul programului de muncă inegal.

Laptop-uri pe banii statului

Guvernul a promis că va sprijini angajaţii care lucrează sau au lucrat de acasă şi acum a şi adoptat măsura de ajutor. 

Statul va acorda, o singură dată, suma de 2.500 lei pentru angajații care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgență sau de alertă pentru cel puțin 15 zile. Banii vor putea fi folosiţi pentru achiziționarea de pachete de bunuri și servicii tehnologice necesare desfășurării activității în regim de telemuncă.

Această măsură se adresează angajatorilor care au statutul de întreprinderi mici și mijlocii și care au făcut dovada utilizării telemuncii în perioada stării de urgență. Banii se acordă prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, din subvenții de la bugetul de stat, în limita bugetului alocat, până la 31 decembrie 2020, mai spune Ministerul Muncii

Măsurile adoptate nu se aplică instituţiilor publice, angajatorilor care la data solicitării se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activităţile suspendate și nici angajatorilor care sunt înregistrați în jurisdicții necooperante în scopuri fiscale.

Aproximativ 700.000 de persoane vor beneficia de noile măsuri, impactul bugetar fiind estimat la 2,4 miliarde lei.                

Ajutor pentru PFA şi zilieri

Guvernul a mai decis că va continua să sprijine şi persoanele fizice autorizate care au beneficiat de indemnizația de șomaj tehnic în perioada stării de urgență şi de alertă, în baza OUG 30/2020. Acestea vor putea primi o indemnizaţie lunară de 41,5% din salariul mediu brut, aşa cum primesc şi firmele care reangajează şomerii tehnici.

Pentru zilierii care îşi desfășoară activitatea într-unul din domeniile afectate de întreruperea sau restrângerea activității ca urmare a efectelor SARS-CoV-2 se acordă de la bugetul de stat o sumă reprezentând 35% din remunerația cuvenită zilei de muncă pentru o perioadă de trei luni.

De asemenea, statul va acorda pentru sezonieri o indemnizație de 41,5% din salariu, dar nu mai mult de 41.5% din câștigul salarial mediu brut pe economie, aferent perioadei lucrate. Această facilitate va putea fi acordată până la 31 decembrie 2020, pentru cel mult 3 luni, la alegerea angajatorului, pentru angajații care încheie contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni.