Din această săptămână, firmele care au avut angajaţi care au lucrat de-acasă în perioada stării de urgenţă, şi au avut contractul de muncă modificat în acest sens, pot solicita Guvernului un sprijin financiar de 2.500 de lei pentru fiecare persoană, bani care pot fi folosiţi pentru achiziţia de echipamente IT, accesorii pentru acestea sau licenţe de soft-uri necesare.

„Din 14 septembrie, se pot depune cererile pe platforma aici.gov.ro pentru sprijinul financiar acordat de Guvern persoanelor care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă, adică între 18 martie şi 14 mai”, a declarat Békési Csaba, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, miercuri, pentru BIHOREANUL. Potrivit acestuia, în primele două zile în care s-au putut depune solicitări, nicio firmă din Bihor nu a făcut acest pas.

Potrivit OUG 132/2020, angajatorii primesc o singură dată, pentru fiecare telesalariat, un sprijin financiar în valoare de 2.500 de lei, în scopul achiziţionării de pachete de bunuri şi servicii tehnologice necesare desfăşurării activităţii în regim de telemuncă.

Cererile pot fi depuse până pe 31 decembrie, şi se vor onora, în ordinea depunerii, din bugetul asigurărilor de şomaj, dar numai pentru angajaţii care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă pentru cel puţin 15 zile lucrătoare. Angajatorii trebuie să dovedească această situaţie cu contractul de muncă modificat sau cu acte adiţionale încheiate în perioada respectivă. „O decizie unilaterală a conducerii companiei nu este suficientă”, a precizat Békési.

Banii pot fi folosiţi pentru achiziţia de laptop-uri, notebook-uri, telefoane inteligente, tablete, echipamente periferice pentru acestea ori licenţe aferente sistemelor de operare şi aplicaţiilor software.

Conform Legii 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, telesalariaţii sunt acei angajaţi care, în mod regulat şi voluntar, îşi îndeplinesc activităţile specifice funcţiei, postului sau meseriei pe care o deţin în alt loc de muncă decât cel organizat de angajator, cel puţin o zi pe lună.