Veşti bune pentru cei care vor să-şi schimbe maşina cu una nouă. Ministrul Mediului a anunţat luni că Programele ''Rabla'' şi ''Rabla Plus'' vor demara, în acest an, în jurul datei de 10 mai, imediat după ce se vor încheia perioadele de dezbateri publice şi sesiunea de validare a producătorilor. Spre deosebire de anul trecut, vor intra în program doar maşinile mai vechi de 10 ani, şi nu de 8, cum a fost în 2016.

Anunţul a fost făcut de ministrul Graţiela Gavrilescu, luni, la Antena 3.

''Îi anunţ pe toţi românii care au maşină mai veche de 10 ani că, probabil în jurul datei de 10 mai, vor putea să acceseze programele «Rabla» şi «Rabla Plus». Ministerul Mediului are, acum, postat pe site Ghidul de finanţare pentru cele două programe, ghid care este în dezbatere. (…) O să spun tuturor românilor că preluăm, pe cât este posibil, toate observaţiile care ne sunt făcute prin Facebook, pe alte mijloace de comunicare - mailuri sau chiar pe faxul ministerului. (…). Am reuşit şi chiar ne-am dorit să lansăm deodată ambele programe, atât «Rabla» şi «Rabla Plus», undeva în jurul datei de 10 mai, pentru că de data aceasta cetăţenii sau persoanele juridice care doresc să-şi achiziţioneze o maşină electrică beneficiază de o primă de 10.000 de euro şi au posibilitatea să beneficieze şi de cei 6.500 de lei care înseamnă prima de casare'', a spus Gavrilescu, potrivit Agerpres.

Ministrul Mediului a mai precizat că bugetul alocat pentru acest an în cadrul programului Rabla este 180 de milioane de lei, iar prima de casare rămâne, ca şi în 2016, la 6.500 de lei. Noutatea programului este că, de anul acesta, se introduc praguri maxime de emisii de CO2 ale autovehiculelor pentru achiziţia cărora se poate obţine prima de casare. Astfel, cuantumul primei de casare va fi de 6.500 de lei şi se va acorda în funcţie de cantitatea de emisii de CO2/km generată de sistemul de propulsie al autovehiculului nou achiziţionat, în regim de funcţionare mixt, după cum urmează: în anul 2017, pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km; în anul 2018, pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km; în anul 2019 pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 110 g CO2/km.

''Fiecare cetăţean sau fiecare companie care are o maşină mai veche de 10 ani poate să primească o primă de casare de 6.500 de lei, la care se poate adăuga un ecobonus de 1.000 de lei pentru maşinile care au emisii până în 98 de grame CO2 şi încă un ecobonus de 1.500 de lei pentru maşinile hibrid'', a menţionat Graţiela Gavrilescu.

Ministrul a adăugat că, la nivelul infrastructurii destinată maşinilor electrice, în acest an va fi derulat un program specific, iar oraşul-pilot care ar urma să beneficieze de o astfel de reţea va fi Bucureştiul.

''Programul 'Rabla Plus' este, într-adevăr, puţin diferit în ceea ce priveşte Ghidul de finanţare, ţinând cont că suma este, din câte cunosc, aproape cea mai mare din Europa pentru motoarele electrice. Dorim să scăpăm de poluarea din marile oraşe şi cât de mulţi români să poată să acceseze acest program. În paralel, Ministerul Mediului finanţează tot prin programul de la Administraţia Fondului de Mediu şi reţelele prin care putem să ne alimentăm. Cred că oraşul pilot care o să beneficieze de o astfel de reţea va fi chiar Capitala, pentru că în felul acesta dăm şi un exemplu. Avem o Capitală minunată, dar care trebuie să scape de poluare şi lucrul acesta este extrem de important'', a subliniat ministrul Mediului.