În contextul noii legi a pensiilor, care îi obligă pe mulți cetățeni să scotocească arhivele pentru dovezi ale activităților prestate la muncă și, mai ales, a veniturilor realizate, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor a transmis o serie de precizări privind obligațiile angajatorilor de a furniza aceste adeverințe angajaților sau foștilor angajați.

În primul rând, toți angajatorii trebuie să știe că au obligația să furnizeze adeverințe angajaților, care să ateste activitatea, durata ei, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, obligație prevăzută de Hotărârea de Guvern 905/2017. În plus, conform Legii 53/2003 (Codul muncii), această adeverință se eliberează în cel mult 15 zile de la data solicitării.

Pentru firmele în insolvență, faliment sau lichidare, obligația eliberării adeverinței revine administratorului judiciar sau, după caz, lichidatorul judiciar, în termen de maximum 60 de zile calendaristice.

ITM Bihor a mai anunțat că în cazul firmelor care nu mai există, adeverințele se vor solicita unității care le-a preluat arhiva, în cazul angajatorilor cu capital de stat și mixt, sau inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială a avut sediul social angajatorul, în cazul angajatorilor cu capital privat, în schimbul unei taxe de 20 lei/document.

Succesorii angajatorilor desființați au obligația să elibereze adeverințe în termen de cel mult 60 de zile.

Dacă activitatea unei întreprinderi sau a unei firme desființate nu a mai fost continuată de nicio altă societate, obligația de a elibera adeverințe revine firmelor specializate în prestarea de servicii arhivistice. Pentru a identifica firma de arhivare care deține actele unei companii, cetățenii trebuie să se adrese Serviciului Județean al Arhivelor Naționale.

Tarifele, o zonă gri

Problema principală de care se lovesc cetățenii când ajung să-și ceară adeverințe de vechime, mai ales cei care au lucrat în întreprinderi de stat înainte de 1989, este că trebuie să plătească taxe pentru eliberarea acestor documente. Adesea, taxele nu sunt deloc mici, cu sume care încep de la 1.000 de lei în sus.

Conform legislației în vigoare, firmele de arhivare au dreptul să ceară aceste taxe și nici nu există niveluri prevăzute de lege pentru aceste cheltuieli. Oficiali din Ministerul Muncii s-au rezumat să facă apel la firmele de arhivare, solicitându-le să nu taxeze scump aceste servicii.

Mai mult, taxe de eliberare pot solicita și companiile care continuă activitatea întreprinderilor care funcționau în regimul comunist, chiar dacă ele nu sunt propriu-zis firme de arhivare, ci fac în continuare producție.

Legea în vigoare nu prevede sancțiuni decât pentru angajatorii sau succesorii în drepturi ai acestora care refuză eliberarea documentelor, care pot fi reclamați Inspecției Muncii. În schimb, firmele de arhivare pot fi reclamate Serviciilor Județene ale Arhivelor Naționale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!