După ce Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis să retragă autorizația de funcționare a Euroins România, au apărut o multitudine de întrebări fără răspuns. Trebuie să renunțe șoferii la aceste polițe? Mai sunt valabile în caz de accident? Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a făcut, luni, precizări.

Potrivit unui comunicat al instituției, toate contractele de asigurare încheiate cu Societatea EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A rămân valabile până la expirare. Asta, dacă NU intervine una dintre următoarele situații:

- titularul poliței denunță contractul de asigurare
- se împlinește termenul legal de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, moment în care polițele de asigurare încetează de drept.
- lichidatorul judiciar numit de instanță odată cu deschiderea în instanță a procedurii falimentului denunță polițele de asigurare, cu informarea prealabilă a asiguratului.

„În privința încheierii unui alt contract de asigurare, la un alt asigurător, acest proces ar trebui derulat în paralel cu acțiunea de denunțare a poliței de asigurare încheiate la asigurătorul aflat în insolvență/faliment”, arată comunicatul.

Aproape 2,8 milioane de români au polițe RCA în vigoare la Euroins și toate aceste contracte rămân deocamdată în vigoare, așadar.

Pași de făcut pentru denunțarea polițelor:

Fondul de Garantare a făcut precizări și care sunt pașii de făcut pentru denunțarea acestor poliție:

- Transmiteți o solicitare de denunțare la Societatea EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A .Email contact: office@euroins.ro

- Transmiteți la FGA, o cerere de restituire-Anexa 9, completând online formularul dedicat, pe site-ul FGA: Cerere de plată privind acordarea restituirii de primă – www.fgaromania.ro

Solicitarea trebuie să fie însoțită de următoarele documente:

     - Împuternicire / Procură, dacă este cazul;
     - Copie act identitate
     - Copie poliță de asigurare;
     - Copie dovada plății primelor de asigurare, în cazul plății primelor în rate
     - Dovada denunțării contractului de asigurare înregistrată / transmisă la asigurător;

FGA va înregistra cererile de plată și le va analiza în ordinea primirii și înregistrării.

Ce trebui să faci dacă ești lovit de o mașină cu poliță RCA la Euroins:

Potrivit PressHub.ro, în cazul în care un accident este cauzat de un vehicul acoperit printr-o poliță RCA emisă de Euroins România, păgubiții vor fi despăgubiți în baza acesteia de către Fondul de Garantare a Asiguraților, în limita a până la 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare.

Atenție: dacă despăgubirile acordate de instanță în cazul unui accident rutier, proprietarul vinovat, cu poliță RCA la Euroins, va plăti diferența din buzunar, arată sursa citată.

Dosarul de daună trebuie deschis la FGA, iar cererile de deschidere a dosarelor de daună sau de plată pot fi depuse pe site-ul FGA, www.fgaromania.ro.

Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt ASF, a dat asigurări că Fondul de Garantare a Asiguraților va plăti toate drepturile polițelor de asigurări de la Euroins.

„Conform legii, FGA va plăti toate drepturile polițelor de asigurări, adică toate daunele înregistrate de șoferii păgubiți în accidente, în care vinovați sunt asigurații RCA la această societate”, a declarat Daniel Apostol, potrivit sursei citate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!