Modificarea Legii privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, adoptate marţi de Camera Deputaţilor, sancţionează dur restanţierii la întreţinere, împotriva cărora preşedinţii şi administratorii asociaţiilor vor putea lua măsuri mult mai aspre decât în prezent.

Potrivit ziare.com, dacă un locatar – de exemplu – acumulează datorii mai vechi de 3 luni şi în sume de peste 3.000 de lei la plata cheltuielilor comune, preşedintele sau administratorul acesteia va fi obligat să le treacă în cartea funciară. Asta înseamnă că până nu îşi achită datoriile, locatarul nu îşi poate vinde apartamentul, dacă vrea s-o facă. Printre documentele necesare vânzării unui imobil se numară documentaţia cadastrală, încheierea de intabulare, dar şi extrasul de carte funciară pentru vânzare.

Art. 33 (9) al noii legii prevede că "Preşedintele sau administratorul asociaţiei de proprietari are obligaţia solicitării notării în cartea funciară a debitelor mai vechi de 3 luni şi care depăşesc valoarea de 3.000 lei. Birourile de cadastru şi publicitate imobiliară vor proceda la notarea acestor debite în cartea funciară a locuinţelor sau a spaţiilor cu altă destinaţie a acestor debite".

De asemenea, noul cadru legal introduce obligativitatea constituirii de către asociaţiile de proprietari a fondului de reparaţii anual şi a fondului de rulment, reglementarea modului de funcţionare a asociaţiilor şi condiţiile în care acestea pot administra spaţiile comune ale condomeniilor, precum şi obligativitatea ca lucrările de reabilitare pentru imobilele de locuinţe care au mai multe tronsoane/scări să se facă unitar, nu pe segmente de clădire.

Pentru a intra în vigoare, legea urmează să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi să fie publicată în Monitorul Oficial.