Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor le reaminteşte tinerilor că, dacă au terminat în această vară şcoala obligatorie sau facultatea, pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj în cuantum de 250 de lei pe lună, timp de şase luni.

Condiţia este ca absolvenţii, care trebuie să aibă minimum 16 ani, să se înregistreze la AJOFM ca persoane în căutarea unui loc de muncă în cel mult 60 de zile de la finalizarea studiilor.

Dacă au intrat în evidenţele Agenţiei, tinerii care îşi vor găsi un loc de muncă în două luni de zile vor primi o primă de inserţie de 1.500 de lei, în două tranşe: una la angajare şi una după 12 luni. Cei care nu vor deveni salariaţi vor continua să primească indemnizaţia de şomaj, până la termenul limită de şase luni.

„În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu au promovat examenul de Bacalaureat, termenul pentru înscrierea la agenţiile teritoriale este de 60 de zile de la încheierea cursurilor claselor terminale din învăţământul liceal. Elevii care nu au situația școlară încheiată la toate materiile, se pot înregistra în evidențele agenției în termen de 60 de zile de la data promovării examenului de corigenţă, dată înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ”, a transmis AJOFM Bihor.

Aşadar termenul de 60 de zile a început să curgă de pe 29 mai, data la care anul şcolar s-a încheiat pentru absolvenţii de liceu.

În cazul tinerilor care termină în această vară facultatea, termenul de 60 de zile se calculează de la finalizarea studiilor anului terminal sau de la data promovării examenului de licenţă (dacă persoana promovează examenul de licenţă în termen de 12 luni de la finalizarea studiilor).

Actele necesare pentru înregistrarea absolvenților în evidenţele agenţiei ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, sunt cartea de identitate, actele de studii  sau o adeverință eliberată de la secretariatul institituției școlare care atestă absolvirea, o declarație pe proprie răspundere, sub sancțiunile aplicate faptei de fals în declarații, că persoana nu are restricţii medicale care o împiedică să presteze muncă sau că are eventuale restricţii medicale care o împiedică să presteze o anumită muncă.

Persoanele interesate pot obţine informaţii suplimentare la sediul AJOFM Bihor din Oradea, strada Transilvaniei nr. 14, tel: 0259436821 sau la punctele de lucru din Aleșd, str. Rândunicii nr. 4, tel: 0259.340022;  Beiuș, str. Samuil Vulcan nr. 16, tel: 0359.461731; Marghita, str. Eroilor nr. 9, tel: 0259.363528 și Salonta, str. Haiducilor nr. 16B, tel: 0259.372156.