În ultima zi lucrătoare a anului 2016 a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern 937/2016 privind instituirea unei noi scheme de ajutoare de la stat de până la 5 milioane de lei fiecare, destinate microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii.

Noua schemă va avea, în perioada 2017-2020, un buget total de 900 de milioane lei, bani cu care statul vrea să ajute în medie 50 de firme pe an, scrie startupcafe.ro.

Valoarea ajutorului de stat va fi de maxim 5 milioane de lei, adică circa 1,1 milioane euro, cu intesităţi maxime între 20-70%, în funcţie de mărimea firmei şi de regiunea de dezvoltare în care se află sediul firmei. De pildă, în regiunea Bucureşti, intensitatea maximă a ajutorului de stat pentru o microîntreprindere este de 35%, iar în Nord-Vest de 70%. În Nord-Vest, pentru o întreprindere mijlocie, intesitatea maximă este de 60%.

Valoarea minimă a investiţiei totale, adică ajutorul de stat şi contribuţia proprie, nu poate fi mai mică de 4,5 milioane lei, fără TVA. Taxa pe valoare adăugată nu este eligibilă pentru a fi decontată din ajutorul de stat. 

De exemplu, pentru o microîntreprindere din Bucureşti care face o investiţie de 4,5 milioane lei fără TV, ajutorul de stat va putea fi de maxim 1,575 milioane lei (circa 350.000 euro).

În plus, beneficiarul va trebui să dispună de bani de la bun început, deoarece şi această schemă presupune efectuarea unor cheltuieli din bani proprii, iar apoi decontarea plăţilor elgibile.

Firmele interesate vor putea cere ajutorul de stat completând un plan de afaceri pe site-ul Ministerului Economiei.

Sunt eligibile firmele din România, cu capital 100% privat, care se încadrează în limitele privin IMM-urile. De asemenea, ele trebuie să îndeplinească şi alte condiţii precum: nu au datorii la bugetul de stat, nu se află în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, insolvenţă, închidere operaţională, faliment sau suspendare temporară a activităţii ori se încadrează în domeniile de activitate eligibile. Nu sunt eligibile firmele din agricultură, construcţii, comerţ, băurutir alcoolice, tutun, restaurante şi hoteluri şi altele.

Anual, se va publica un Ghid al solicitantului care va detalia condiţiile exacte pentru finanţare. 

Potrivit HG-ului, banii de la stat vor putea fi investiţii în construcţii, echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru şi active necorporale amortizabile (brevete, licenţe, know-how sau alte drepturi de proprietate intelectuală).