Elevii şi studenţii care îşi termină studiile în această vară şi nu-şi găsesc un loc de muncă primesc lunar indemnizaţie de şomaj. Condiţia este ca în cele 60 de zile de la absolvire ei să-şi depună dosarele la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Bihor. Absolvenţii de liceu nu au nevoie de diploma de Bacalaureat, ci doar de foaia matricolă, atrag atenţia reprezentanţii instituţiei.

Pe lângă că vor primi lunar, timp de şase luni, câte 250 de lei lunar, absolvenţii vor beneficia şi de alte servicii gratuite de orientare în carieră, inclusiv posibilitatea de a se înscrie la un curs de calificare.

AJOFM Bihor le aminteşte angajatorilor bihoreni că legislaţia în vigoare prevede stimulente financiare şi pentru ei, dacă angajează absolvenţi. Astfel, potrivit articolului 80 din Legea 76/2002, patronii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare absolvent sume de bani. Mai precis, 500 de lei lunar pentru un absolvent al ciclului inferior al liceului sau al şcolilor de arte şi meserii, 600 de lei pentru un absolvent de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal, respectiv 750 de lei pentru un absolvent de învăţământ superior.

Pe de altă parte, patronii pot primi bani şi dacă angajează elevi sau studenţi pe timpul vacanţei. Stimulentul financiar pentru aceşti angajator este egal cu jumătate din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, respectiv 250 de lei, care se acordă pentru cel mult 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic.