Fostul prorector Ioan Felea nu va mai fi, din toamnă, profesor titular al Universităţii din Oradea. În şedinţa din această săptămână, membrii Senatului Universităţii au respins cererea lui Felea, cadru didactic al Facultăţii de Inginerie Energetică şi Management Industrial, de a rămâne şi în următorul an la catedră.

Întrucât în septembrie va atinge vârsta de pensionare de 65 de ani, fostul prorector avea nevoie de acordul Senatului pentru a rămâne titular. Supusă la vot, cererea lui a fost respinsă însă cu 24 de voturi împotrivă, 22 pentru şi un vot nul. În aceste condiţii, potrivit Legii Educaţiei, Felea poate să rămână doar cadru didactic asociat al Universităţii.

În aceeaşi şedinţă, senatorii au acceptat însă solicitările similare ale altor doi viitori pensionari: profesorul Mihai Berinde (Facultatea de Ştiinţe Economice), care a primit din partea senatorilor 27 de voturi pentru, şi profesorul Florin Popenţiu Vlădicescu (Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial), a cărui solicitare a adunat 25 de voturi pentru.

Ioan Felea nu este singurul fost prorector al Universităţii tras pe dreapta odată cu pensionarea. Profesorul Iacob Hanţiu a avut parte, în 2013, de acelaşi vot negativ al Senatului universitar.