Pe 25 decembrie creştinii sărbătoresc Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos. Perioada Crăciunului este plină de semnificații, fiind cea mai veselă, mai iubită şi mai aşteptată dintre toate sărbătorile populare şi creştineşti.

Alba24.ro scrie că, în seara din Ajun, pe 24 decembrie, Fecioara Maria şi soţul ei Iosif au ajuns în Bethleem. Simţind că i-a venit vremea să nască, Maria i-a spus lui Iosif că trebuie să se oprească şi cei doi au bătut la o poartă, cea a lui Moş Ajun, cerându-i găzduire. 

Sursa citată scrie că Moş Ajun i-a trimis la fratele său mai mare şi mai bogat, Moş Crăciun, care nu a vrut să-i primească, dar Crăciuneasa – soţia lui Moş Crăciun – era o femeie bună la suflet, aşa că i-a oferit adăpost Maicii Domnului, însă nu în casă, pentru că se temea de mânia soțului ei, ci în grajdul animalelor. Acolo l-a născut Fecioara Maria pe Iisus.

„Când Moş Crăciun a aflat că soţia lui i-a adăpostit pe Maria şi Iosif, s-a supărat şi i-a tăiat mâinile soţiei. Dar Fecioara Maria a făcut o minune – a pus mâinile Crăciunesei la loc, a suflat peste ele şi mâinile s-au lipit. Uimit, Moş Crăciun a văzut şi a înţeles minunea, aflând, la venirea magilor, că în grajdul său s-a născut Domnul Iisus. El s-a căit şi a cerut iertare lui Dumnezeu. Astfel, Moş Crăciun a devenit primul creştin şi sfântul cel mai bătrân – soţul femeii care a moşit-o pe Fecioara Maria, el devenind un om blajin, plin de bunătate şi de compasiune. De atunci, sărbătoarea Crăciunului e însoţită de colinde şi mesele rituale”, scrie Alba24.ro.

În noaptea de 24 spre 25 de decembrie, copiii din întreaga lume îl aşteaptă pe Moş Crăciun. Se spune că Moșul cel bun intră pe horn, purtat de o sanie trasă de reni, și le lasă cadouri celor cuminți.

De-a lungul anilor, în ajunul Sărbătorii sunt mai multe obiceiuri, tradiții și superstiții de care țin cont mai ales oamenii de la sate.

Una dintre ele este că, dacă te săruţi sub vâsc în noaptea de Ajun, vei avea noroc în dragoste; dacă nu, vei avea parte de ghinion. O altă superstiție arată că, dacă mănânci mere în Ajunul Crăciunului, vei fi sănătos tot anul.

Oferă un cadou, oricât de mic, dacă vrei să ai noroc în anul care vine. Colindatul este obligatoriu în această perioadă. Dacă primești colindători, vei avea belșug în casă. Află AICI mai multe despre alte obiceiuri și tradiții!

Tradiţia legată de sosirea lui Moş Crăciun a apărut în secolul al IX-lea, scrie Digi24.ro, precizând că, într-o țară din lume, Moș Crăciun sosește chiar de 13 ori! Este vorba despre Islanda, unde, cu 13 zile înainte de Crăciun, soseşte primul dintre cei 13 Moş Crăciun, el venind din munţi şi punând dulciuri în ghetuţele copiilor, în vreme ce aceştia dorm. A doua zi, vine al doilea Moş şi tot aşa până la 6 ianuarie.

Cel mai cunoscut dintre renii lui Moş Crăciun este Rudolph, cel cu nasul roşu. El îi conduce pe ceilalţi reni: Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer şi Vixen.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!