Persoanele cu venituri sub media naţională, de 1.600 de lei, care au dificultăţi în plata ratelor la bancă, însă nu au depăşit scadenţa cu mai mult de 90 de zile, vor avea posibilitatea să beneficieze de o înjumătăţire a ratei pe o perioadă de doi ani.

Reducerea nu poate depăşi, însă, 500 de lei, a declarat luni premierul Victor Ponta. Aproape un milion de români ar putea să beneficieze de această facilitate.

"Avem acordul pentru două măsuri care vor avea un impact important în economie. Este vorba despre o măsură care va fi adoptată printr-o OG, măsură de sprijin a persoanelor fizice care au credite la bănci. Se aplică tuturor creditelor luate de persoane fizice, condiţia este ca acestea să aibă un venit lunar mai mic sau egal cu salariul mediu de 1.600 şi să nu aibă restanţe de mai mult de 90 de zile la plata ratei. E o măsură care sprijină 907.000 de debitori persoane fizice. Este vorba despre înjumătăţirea ratei pentru o perioadă de 2 ani, dar nu mai mult de 500 de lei. În baza calculelor făcute de Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională a României (BNR) în 2014, o sumă de aproape 4 miliarde de lei noi să fie disponibilizată din partea băncilor către persoanele fizice. Jumătatea din rata pe care o vor plăti va fi amânată, iar statul va suporta pe baza unui credit fiscal din impozitul pe venit diferenţa, după ce se termină cei doi ani", a explicat premierul.

Reprezentanţii Băncii Naţionale nu au dorit să comenteze, precizând doar că au participat în calitate de consultant la discuţii.

Cum va funcţiona sistemul

Persoanele care se încadrează vor putea să plătească timp de cel mult doi ani jumătate din rata pe care o datorează băncii. Mai exact, doar principalul se va înjumătăţi, în timp ce dobânda va rămâne nemodificată. Scadenţa creditului va fi prelungită cu perioada pentru care s-a aplicat înjumătăţirea ratelor. După încheierea acestei perioade, timp de cel mult doi ani, debitori vor beneficia de un aşa-numit credit fiscal, respectiv de o scutire de 200 de lei pe lună la plata impozitului pe venit.

Acest credit fiscal acordat de executiv este menit să compenseze pentru costurile suplimentare generate de majorarea scadenţei creditului care va fi mărită cu perioada de timp pentru care debitorul va opta să-şi înjumătăţească rata, cu acordul băncii, a explicat pentru "gândul" Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.

"Pentru a nu plăti şi pentru majorarea scadenţei este măsura îngheţării dobânzii la forma actuală şi este acest credit fiscal pentru a compensa plata sumei care a fost amânată", a precizat el.

Întrebat dacă măsura a fost discutată cu reprezentanţii mediului bancar, Voinea a precizat că "au existat consultări".

"Toată lumea are de câştigat. Nu este impact pe buget şi nu se acoperă de la buget. Într-adevăr, este o reducere temporară de lichiditate în sistemul bancar care oricum are lichiditate în exces", a explicat Voinea.

"Nu este o măsură de restructurare a datoriilor. Nu creează hazard moral. Nu stimulăm pe cineva să nu plătească ratele. Doar cine şi-a plătit ratele poate beneficia. Stimulăm consumul", a precizat ministrul pentru Buget.

Proiectul este într-un stadiu avansat, a mai adăugat Voinea. "Se va face o ordonanţă de guvern. Este într-un stadiu avansat şi se va finaliza cu scopul de a fi pusă în aplicare de la 1 aprilie", a spus el.

Întrebat de ce s-a ales salariul mediu pe economie, ministrul a motivat "pentru a exista un efect de antrenare în economie".