Pe când avea 12 ani, Iulian s-a decis să înceapă un sport de performanţă. Spre deosebire de alţi copii de vârsta lui, ideea de a ajunge un fotbalist celebru nu i-a surâs deloc. Nici handbalul sau baschetul nu l-au atras. Când s-a gândit la lupte, însă, ochii i-au sclipit instantaneu!

De atunci, puştiul se antrenează zi de zi în stilul de luptă practicat şi în antichitate de greci şi romani, iar rezultatele încep să se vadă. A devenit campion naţional, dovedind că este cel mai bun luptător din ţară dintre cei de-o seamă cu el. Nu peste mult timp, ar trebui să meargă la Campionatul European, însă nu e sigur că va ajunge acolo. Federaţia Română de Lupte nu-i dă niciun leu pentru a se înscrie. Iar talentul singur nu-i ajunge...

Partener de bază

Iulian s-a apucat de lupte greco-romane pe când era în clasa a VI-a, la Liceul cu Program Sportiv Bihorul, unde este şi elev. "E un sport mai băieţesc", explică puştiul ce l-a atras la lupte. Acum are 15 ani şi e ferm convins că a făcut alegerea bună. "Îmi place să mă lupt mai mult decât orice", zice sportivul.

07 andrei bala.jpgÎn fiecare zi, stă ore în şir în sala de lupte şi, sub privirea exigentă a antrenorului său, Nelu Pop, se pregăteşte pentru a fi cel mai bun. Andrei Bala (foto), un alt luptător, e partenerul său de exerciţii de mai bine de un an, iar rolul său e foarte important. Dacă partenerul de antrenament al unui luptător e unul uşor de învins, sportivul nu face performanţă. Andrei, însă, e şi el un luptător foarte bun, aşa că duo-ul este unul de succes.

Dulce răzbunare

07 campion.jpgÎn doi ani, Iulian şi-a perfecţionat mult stilul de luptă. Anul trecut a participat pentru prima oară la un concurs naţional şi s-a întors victorios, cu medalia de bronz. Anul acesta, în primăvară, a repetat figura la un alt concurs şcolar, unde a ocupat tot poziţia a treia.

Între 11 şi 12 iunie, orădeanul a mers la Piatra Neamţ, la Campionatul Naţional de lupte greco-romane. La categoria sa, 46 de kilograme, a avut patru meciuri. "Primele două au fost mai grele şi m-au obosit", povesteşte elevul. Însă şi-a păstrat tonusul, şi-a adunat energia şi le-a câştigat pe toate, într-o singură zi!

Cea mai mare bucurie a simţit-o la finele ultimului meci, când a învins un luptător din Bacău, acelaşi în faţa căruia pierduse la concursul din primăvară. A văzut, astfel, şi el cum e gustul dulce al răzbunării...

De unde bani?

07 nelu pop.jpgÎntors cu medalia de aur acasă, Iulian şi-a cules laurii. "Toată lumea m-a felicitat. Până şi directorul şcolii", povesteşte adolescentul, fericit. Şi antrenorul său e foarte mulţumit de rezultat. "Am dovedit iar că la Oradea se face performanţă în lupte", zice Nelu Pop (foto).

Greul, însă, abia începe. Proaspătul campion naţional ar trebui să reprezinte în august România la Campionatul European din Polonia, dar şansele lui să ajungă acolo sunt, deocamdată, egale cu zero. "800 de euro costă taxele de înscriere, drumul, cazarea şi masa, şi 2.800 de lei stagiul de pregătire de la Piatra Neamţ", explică antrenorul. În total, circa 1.500 de euro. Bani pe care nici Iulian, nici Liceul Sportiv nu-i au.

Ultima speranţă

Antrenorul a încercat să obţină banii de la Federaţia Română de Lupte, dar n-a avut noroc. "Federaţia organizează în toamnă Campionatul Mondial de lupte pentru juniori şi mi-au spus că nu mai au bani să dea şi sportivilor", zice cu năduf Pop. Nici de la Primărie nu are prea mari aşteptări. "De ani de zile se investeşte în sporturi în care nu facem performanţă. Dar unde sunt rezultate, nu se dă nimic", constată antrenorul.

Aşa că singura speranţă au rămas sponsorii privaţi. "Discutăm cu nişte firme, însă n-avem nimic concret", zice antrenorul, sperând că, măcar din patriotism local, dacă nu din dragoste pentru sport, vreun afacerist orădean îl va sprijini, totuşi, pe Iulian. Pentru că, oricât de bun ar fi, tânărul campion nu poate înfrânge de unul singur şi hopurile financiare...