O fetiţă de patru luni din comuna doljeană Catane a murit în urma complicaţiilor date de rujeolă. Fetiţa a luat boala de la mama sa, minoră, care nici ea nu fusese vaccinată.

Comunităţi închise

Potrivit medicilor, fetiţa a ajuns iniţial la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova, însă pentru că boala ei s-a agravat, pe 19 mai a fost transferată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, unde joi a decedat.

„Copilul era din mediul rural, dintr-o comunitate închisă. Mama, nevaccinată, a făcut rujeolă şi i-a transmis şi fetiţei boala. Se va face o anchetă epidemiologică, la fel ca în toate cazurile. Se va încerca vaccinarea contacţilor, dacă vor. Dar ei refuză să se vaccineze. Majoritatea cazurilor sunt în comunităţi închise, nu frecventează şcoala, drept urmare nu au fost probleme în şcoli” a declarat Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.

Acesta este cel de-al şaselea deces în rândul copiilor cauzat de rujeolă, înregistrat în judeţul Dolj şi al 27-lea în ţară. Cele mai multe cazuri au apărut în comunităţile de romi, cu familii numeroase, care refuză vaccinarea, fiind înregistrate focare în Craiova, Baileşti şi Filiaşi.

Vaccinarea, singura soluţie

Ministrul Sănătăţii, Florin Bodog, a declarat, vineri, la Craiova, că vaccinarea este singurul mod în care îmbolnăvirea poate fi prevenită, iar legea vaccinării va intra în dezbaterea Parlamentului.

„Vaccinarea este singurul mod prin care se poate preveni boala. În ţară se desfăşoară o campanie de informare. Legea vaccinării va intra în dezbaterea Parlamentului. Sunt foarte mulţi părinţi care îşi manifestă îngrijorarea cu privire la faptul că în colectivităţile în care merg copiii lor ar putea să apară copii nevaccinaţi care să pună în pericol viaţa şi sănătatea copiilor lor”, a spus Bodog.

Acesta a precizat că 110.000 de doze de vaccin ROR au fost distribuite în ţară, iar acum ministerul este în curs de a achiziţiona o cantitate de peste 300.000 doze pentru a asigura necesarul.

În ceea ce priveşte vaccinul hexavalent, ministrul Sănătăţii a precizat că acesta nu a fost achiziţionat la preţuri mai mari. „Pentru hexavalent eu am moştenit o procedură de licitaţie care nu a primit viză de control financiar preventiv şi atunci a trebuit să fac o altă procedură şi am făcut una de urgenţă”, a mai spus Bodog.