Centrul american specializat în monitorizarea online a mişcărilor jidhadiste (SITE) a anunţat că aripa Al-Qaida din Mali a făcut publică o nouă înregistrare video cu românul Iulian Gherghuţ, răpit în urmă cu doi ani de jihadişti. 

Potrivit digi24.ro, în videoclipul cu pricina, publicat sub acces controlat pe site-ul SITE, sunt prezentaţi separat şase ostatici de un bărbat care afirmă că încă nu s-au purtat negocieri pentru eliberarea lor. 

În înregistrare, Iulan Gherghuţ spune că speră că preşedintele Klaus Iohannis intervine pentru a negocia eliberarea sa. "Salut, numele meu este Iulian Gherguţ. Sunt din România. Am fost capturat în Burkina Faso la 4 aprilie 2015. (...) Sper că preşedintele român va ajuta în încercarea de a  găsi o modalitate directă sau indirectă pentru negocierea eliberării mele. Sper, de asemenea, că guvernul din Burkina Faso va încerca să ajute. Le spun părinţilor mei, soţiei, fraţilor şi surorilor: mulţumesc pentru toate rugăciunile voastre, le mulţumesc pentru tot ce au făcut pentru mine. Mă gândesc la ei şi mă rog împreună cu ei", spune Gherghuţ.

Declaraţia lui este înreruptă de o voce care precizează: "Capturat în Burkina Faso, el cere guvernului său şi oricărei organizaţii sau fundaţii să ajute la eliberarea sa. Îi e dor de familie şi speră să se întoarcă acasă curând".

În urma anunţului făcut acum de SITE, Ministerul Afacerilor Externe a transmis că celula de criză instituită în urmă cu doi ani lucrează în permanenţă şi ţine legătura cu familia şi autorităţile competente.

Este pentru a treia oară când românul Iulian Gherguţ, acum în vârstă de 41 de ani, apare cu un mesaj într-o înregistrare video. Precedenta înregistrare datează din 21 septembrie 2016. Bărbatul spunea atunci că este în stare bună şi de asemenea transmitea membrilor familiei că se gândeşte zi de zi la ei. 

Când a fost răpit, Gherguţ era agent de securitate la o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger şi Mali.