Primarul Florin Birta a clarificat, miercuri, situaţia privind copacii plantaţi pe strada Aurel Lazăr din centrul Oradiei, după ce locuitorii din zonă s-au plâns că municipalitatea a ales platani, deşi aceştia provoacă disconfort atrăgând insecte ca "tigrii platanilor". Edilul a spus că, după ce a discutat cu constructorul care realizează întregul proiect pe strada Aurel Lazăr, a aflat că este vorba despre arţari, şi nu despre platani. 

Florin Birta a explicat că orădenii care locuiesc în zonă şi şi-au arătat nemulţumirea au înţeles greşit că e vorba despre platani fiindcă specia aleasă are denumirea de acer platinoides (în limbaj comun: paltin de câmp, arţar sau arţar norvegian).

"Pentru că în spaţiul public am avut tot felul de scrisori deschise în ultimul timp că pe strada Aurel Lazăr au fost plantaţi platani şi că oamenii sunt nemulţumiţi de această plantare, am avut o întâlnire cu constructorul străzii Aurel Lazăr şi vreau să mă informez că arborii din strada Aurel Lazăr nu sunt platani, sunt arţari, dar au denumirea de acer platinoides şi atunci, probabil, oamenii au crezut că sunt platani, dar îi asigur că nu sunt platani şi să stea liniştiţi că nu vom avea acele probleme în zonă", a spus primarul Oradiei, miercuri, în conferinţa de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local. 

Când jurnaliştii i-au amintit că a fost contactat anterior pe această temă şi nu a lămurit că nu este vorba despre platani, ci a spus doar că e vorba de arbori plantaţi "conform proiectului", Birta a recunoscut că şi el a trebuit să se edifice mai întâi.  

Amintim că, vinerea trecută, locuitorii străzii Aurel Lazăr au cerut Primăriei să înlocuiască toţi copacii abia plantaţi în zonă, despre care credeau că sunt platani. Ei s-au plâns că platanii vor atrage ploşniţele cunoscute şi sub numele de "tigrul platanilor", generatoare de disconfort prin muşcăturile provocate şi rezistente la insecticide, deci greu de stârpit.

Vezi precizările primarului pe această temă la minutul 53: