Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a fost acuzat de trei asociaţii ale magistraţilor că modificările judiciare propuse în urmă cu o lună afectează efortul de combatere a corupţiei şi că ar fi, de fapt, aceleaşi legi deja existente, cu unele modificări, şi cu totul diferite faţă de variantele asumate în faţa Comisiei Europene.

Judecătorii şi procurorii români au criticat marţi, printr-un comunicat de presă, modificările propuse la legislaţia judiciară despre care au spus că ar slăbi lupta împotriva corupţiei într-unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană, după cum notează agenţia de presă Reuters.

Guvernul a promis Comisiei Europene că va modifica trei legi privind organizarea judiciară pentru a răspunde preocupărilor legate de ameninţările la adresa statului de drept şi a independenţei judecătorilor şi procurorilor. Cu toate acestea, "în ciuda angajamentelor luate faţă de Comisia Europeană, aproape toate modificările dăunătoare criticate de organismele internaţionale în ultimii ani rămân în vigoare", au declarat cele trei asociaţii.

Reuters scrie că proiectele de lege propuse ar fi, de fapt, rămăşiţe ale unei revizuiri judiciare aplicate de un guvern de stânga anterior (PSD – n.r.), care a alarmat Bruxelles-ul şi Washingtonul şi a declanşat cele mai mari proteste de stradă din România de la prăbuşirea regimului comunist în 1989.

Proiectele de lege revizuite menţin numirile politic ale judecătorilor şi procurorilor cheie, interzic magistraţilor să îşi exprime public opiniile opuse altor ramuri ale statului şi segregă organismul de supraveghere judiciară al ţării. De asemenea, acestea îi conferă procurorului general, care este numit politic, dreptul de a respinge – cu argumente – propunerile de caz ale procurorilor, inclusiv ale celor care lucrează în agenţiile de nivel superior de combatere a corupţiei şi a crimei organizate, au transmis asociaţiile. 

De asemenea, Comisia de la Veneţia, organism consultativ al Consiliului Europei, a afirmat că desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu a protejat independenţa judiciară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!