Alba este primul judeţ din ţară, după Bucureşti, care atinge o incidenţă de peste 3 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori, conform datelor transmise marţi de Grupul de Comunicare Strategică, după cum anunță Alba24. Totuși, nu toate localitățile intră în scenariu roșu dintr-o dată. 

Potrivit prefectului de Alba, Nicolae Albu, marţi va avea loc o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în care se vor lua o serie de măsuri. Acestea se vor aplica, însă, punctual, pe fiecare localitate în parte şi se vor intensifica măsurile de control. Totodată acesta a anunţat că în judeţ mai există locuri în spitalele COVID, dar şi la ATI.

Conform Alba24, județul urcă la o incidenţă de 3,06 cazuri de Covid la mia de locuitori de la 2,95, fiind pe primul loc în top după București, care urcă de la 3,19, la 3,23.

În perioada 6-19 octombrie 2020, la nivelul judeţului Alba s-au înregistrat 1.162 de infectări noi cu coronavirus (anterior 1.119), arată sursa citată

După Alba, cea mai mare incidenţă se înregistrează în judeţul Harghita (2.84) şi în Vâlcea şi Cluj, ambele cu 2.52. 

De altfel, autoritățile au anunțat că municipiul Cluj Napoca intră în scenariul roşu, pe modelul Capitalei, ajungând la o rată de infectare de peste 3 la mia de locuitori, astfel că municipiul trece în scenariul roşu. Restaurantele, cafenelele şi cinematografele se închid, măştile devin obligatorii în toate spaţiile publice, iar elevii vor învăţa exclusiv online, anunţă Digi24.ro.

Consiliul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj a decis să adopte o serie de măsuri restrictive, valabile, începând de joi, 22 octombrie, ora 0, atât pentru Cluj-Napoca, cât și pentru comuna Floreşti, cea mai mare din România, şi pentru comuna Tritenii de Jos, ca urmare a depăşirii ratei de 3 la mia de locuitori a persoanelor infectate cu COVID-19.

Măsurile prevăzute în decizia CJSU Cluj sunt:

- purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice închise şi deschise;

- activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor este interzisă;

-activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din hoteluri, pensiuni sau alte unităţi de cazare este permisă pentru persoanele cazate;

-prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţii special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă. 

-nu este permisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci;

-activitatea cu publicul în sălile de jocuri de noroc este interzisă;

-organizarea şi desfăşurarea activităţii în cinematografe, instituţii de spectacole şi/sau concerte este interzisă;

-suspendarea timp de 14 zile, începând de joi, 22 octombrie, a activităţilor didactice în şcoli şi grădiniţe unităţile de învăţământ, cursurile desfăşurându-se online.