Alcoolismul este o problemă socială comună în general tuturor ţărilor şi care este generatoare de drame familiale şi costuri economice semnificative. Alcoolicul este un individ care are probleme în societate şi la locul de muncă din cauza consumului repetat de alcool. Negarea consumului de alcool este o caracteristică a acestora, doar anturajul putând confirma acest lucru.

Există nişte întrebări esenţiale pentru a putea încadra un individ în patologia alcoolismului: cantitatea de băutură consumată poate fi controlată?; s-a ajuns la neglijarea familiei sau serviciului din cauza alcoolului?; consumul de alcool începe imediat după micul dejun sau la puţin timp, sau chiar mai devreme?; anturajul comentează consumul crescut de alcool?; se întâmplă să se consume alcool dimineaţa după o beţie anterioară ("cui pe cui se scoate"!)? Aceste întrebări ar trebui să fie adresate tuturor, pentru a se putea evita problemele majore ale alcoolismului.

Organele care pot fi agresate de consumul ridicat de alcool sunt: ficatul (deşi cam jumătate din alcoolici nu prezintă modificări patologice hepatice, este frecvent întâlnit "ficatul gras" (steatoza hepatică) şi ciroza hepatică, cu o durată de supravieţuire de 5 ani de la declanşare la aproape 50%, dacă nu este stopat consumul de alcool şi de circa 80% în caz de abstinenţă), sistemul nervos central (atrofie corticală, pierderi temporare de conştienţă, neuropatii periferice, psihoze şi encefalopatii), tubul digestiv (diaree, eroziuni gastrice, ulcer gastroduodenal, pancreatite acute sau cronice), sângele (anemie) şi inima (aritmii, hipertensiune arterială, cardiomiopatie).

Abandonarea consumului de alcool la un alcoolic poate determina sindromul de abstinenţă, care se manifestă prin tahicardie, scăderea tensiunii arteriale, tremurături, convulsii, halucinaţii (delirium tremens) vizuale sau tactile (animale care se urcă pe corpul pacientului) şi alte simptome.

Atenţie!

Situaţiile în care consumul de alcool este strict contraindicat sunt hepatitele, ciroza, ulcerul gastroduodenal, hiperlipidemiile, sarcina şi în timpul tratamentelor medicamentoase (antihistaminice, antibiotice, somnifere etc.). Prevenirea alcoolismului se face din copilărie, prin conştientizarea efectelor dramatice ale bolii. Tratamentul alcoolismului este dificil, pacientul fiind cel care poate determina succesul terapeutic prin conştientizarea necesităţii abandonării consumului de alcool.

Reţineţi!

Reducerea consumului de alcool sub nivelul de risc este vitală, deşi riscul este prezent la orice nivel de consum. Se consideră nivel de risc consumul a peste 20 de unităţi pe săptămână la bărbaţi şi peste 15 unităţi la femei, o unitate de alcool însemnând 9 g de etanol pur (adică o măsură de băuturi spirtoase, un pahar de vin, sau un pahar de 330 ml de bere).