Reprezentanţii ALDE - partid care nu este reprezentat în Consiliul Local Oradea - critică de pe margine mutarea tiselor din faţa Teatrului Regina Maria, acuzându-l pe primarul Ilie Bolojan "de gesturi anti natură", că betonează spaţiile verzi şi că le face o nedreptate cetăţenilor oraşului.

"A poftit, a obţinut: A ras şi Piaţa Ferdinand!", se arată într-un comunicat semnat de liderul ALDE Bihor, Ciprian Blejan, care critică stilul autoritar, "demn de un comandant suprem" al lui Bolojan, acuzând că "a mai terminat cu o parte a trecutului oraşului Oradea". "Ascunzându-se în spatele unui proiect de "modernizare" prin care se vrea pietonalizare, liderul PNL Bihor a reuşit, în sfârşit, să scape de arborii tisa din faţa Teatrului de Stat", acuză el în document.

Blejan afirmă că arborii de tisa "i-au stat mai mereu în cale dlui primar, presa locală relatând în mai multe rânduri despre modul ironic şi uneori răutăcios în care şeful administraţiei orădene vorbea despre ecologiştii care pledau cauza tiselor" şi spune că acesta este un primar „anti-natură”.

"Nu este primul gest anti-natură al dlui Bolojan, domnia sa trecând deja cu buldozerul peste multe zone verzi ale urbei. Din păcate, în mare parte, noile spaţii verzi şi parcuri prezentate cu aplomb de Municipalitate ies în evidenţă mai mult prin piatră şi beton decât prin verde natural", arată textul citat.

Amintind că "spaţiile verzi reprezintă plămânii unui oraş", Blejan mai afirmă i că eliminarea cu bună ştiinţă a avantajelor oferite de natură "reprezintă un act de nedreptate pentru toţi cetăţenii unei urbe".

"Condamn public decizia de a îndepărta arborii tisa din Piaţa Ferdinand – ei fiind astfel sortiţi pieirii într-un timp relativ scurt – foarte mulţi orădeni get beget având de acum înainte doar amintirea unui loc îndrăgit.  Oraşul Oradea nu merită un asemenea lider!", încheie comunicatul.

După cum se știe, toate cele 14 tise din Piaţa Ferdinand, mai precis din faţa Teatrului orădean şi din jurul statuii Reginei Maria, au fost mutate săptămâna trecută în Parcul 1 Decembrie. Muncitorii RER Vest au fost cei care, marţi şi miercuri, au luat pe sus arborii, pentru ca apoi să-i replanteze, astfel că piaţeta a rămas acum fără pic de verde. Această zonă urmează să intre în şantier, Primăria pregătind un proiect de reamenajare, Piața Ferdinand urmând să devină preponderent pietonală.