Reprezentanţii ALDE Bihor susţin referendumul de unire a Oradiei cu Sînmartinul care, aşa cum a anunţat primarul Ilie Bolojan, va fi reluat pe 5 iunie, odată cu alegerile locale. "Fuziunea trebuie să se întâmple indiferent când", a spus Octavian Bara, preşedintele executiv al ALDE Bihor.

La rândul său, colegul acestuia, Adrian Tunduc, co-preşedintele ALDE Oradea, spune că unirea cu Sînmartinul, şi ulterior cu celelalte comune din jurul oraşului, este "singura variantă de dezvoltare a Oradiei". "Eşecul referendumului de până acum a fost dat de faptul că nu a fost transmis mesajul corect. Nu s-a comunicat suficient faptul că unirea este necesară", a adăugat Tunduc.

Pe de altă parte, co-preşedintele ALDE Oradea a criticat, miercuri, administraţia Bolojan pentru faptul că a crescut gradul de îndatorare al oraşului şi nivelul taxelor şi impozitelor. În plus, Adrian Tunduc a susţinut că, din cauza situaţiei financiare a Oradiei, nu vor mai putea fi accesate fonduri europene în următoarele cicluri de finanţare, iar asta deoarece administraţia Bolojan nu va avea de unde asigura co-finanţarea acestora.

Şi Mişcarea Populară Bihor a anunţat, joi, printr-un comunicat de presă că susţine unificarea Oradiei cu Sînmartinul îndemnându-şi simpatizanţii să voteze la referendum, căci fuziunea "poate oferi o perspectivă de dezvoltare mult mai bună pentru oameni".

"Suntem consecvenţi în această decizie pe care am salutat-o şi anul trecut. Îndemnăm toţi membrii de partid, simpatizanţii, "băsiştii" şi oamenii de bună-credinţă să voteze la alegerile locale din data de 5 iunie pentru unificarea celor două localităţi. MP susţine reforma administrativ teritorială a României prin care dorim unificarea comunelor şi alipirea comunelor de oraşe în zone metropolitane care să poată oferi o perspectivă de dezvoltare mult mai bună pentru oameni", arată documentul.