Străzile Independenţei şi Vasile Alecsandri din Oradea vor fi legate printr-o alee pietonală lungă de 92 de metri, care trece prin curtea fostei fabrici Oradinum. Lucrările, care au debutat în această lună, vor fi gata în toamnă.

"Accesul pietonal care urmează a fi amenajat se află în incinta unei foste fabrici şi va scurta drumul dintre parcarea subterană de pe strada Independenţei şi pietonala Vasile Alecsandri", au transmis, miercuri, reprezentanţii Primăriei.

Lucrările sunt executate de asocierea formată din Gavella Com SRL, Porfido Ed Arte Consorzio Stabile şi Edildrum Construct SRL. "Preţul contractului este de 884.524,26 lei fără TVA, iar realizarea obiectivului presupune o lună de proiectare şi trei luni execuţia lucrărilor. Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este 11.09.2020", se arată în informare.

Până acum, constructorii au înlăturat vegetaţia de pe amplasament şi au spart platforma betonată existentă, pe lăţimea accesului pietonal.

Aleea pietonală va fi lată de circa 4 metri şi va fi făcută din lespezi de piatră porfir.

Trotuarul va fi mărginit, pe o porţiune, cu o bordură din granit auriu, despărţindu-l astfel de un acces auto care urmează să fie amenajat dinspre strada Independenţei spre curte.

Prin mijlocul trotuarului se va realiza o rigolă longitudinală din porfir pentru colectarea apelor şi evacuarea lor prin canalizarea pluvială a oraşului.

"În cadrul lucrărilor se vor executa eliberarea amplasamentului prin demolarea confecţiilor metalice şi a platformei betonate existente, trasarea accesului auto şi a delimitării de accesul pietonal, precum şi executarea fundaţiei pentru trotuar, respectiv a structurii rutiere", mai precizează informarea.

Pentru a putea realiza investiţia, Primăria Oradea a expropriat o suprafaţă de 510 mp care se afla în proprietatea trustului Transilvania, al fraţilor Micula.