Prefectura şi Direcția de Sănătate Publică Bihor au transmis celor 101 primării din județ o comunicare privind măsurile sanitare obligatorii de respectat pentru desfășurarea în siguranță a procesului de votare la alegerile locale de duminică.

Măsurile vizează accesul, fluxul și triajul alegătorilor în secția de votare, regulile în timpul votării propriu-zise, situațiile speciale ale persoanelor cu risc crescut de Covid, precum și procedurile pentru alegătorii cu simptome respiratorii.

Cele 101 primării au obligația de a aduce la cunoștința cetățenilor, inclusiv prin afișare la intrarea în secțiile de votare, toate regulile sanitare care trebuie urmate în cadrul procesului electoral, şi tot primăriile vor asigura dezinfecția secțiilor de votare înainte și după încheierea votării.

Astfel, persoanele care nu se pot deplasa la vot din motive medicale vor putea vota prin intermediul urnelor speciale mobile, având prioritate, din rațiuni epidemiologice, bolnavii care nu suferă de Covid. Condițiile de votare aplicabile urnelor speciale pentru persoanele aflate în izolare sau în carantină sunt prevăzute în Anexa nr.2 a H.G nr.782/2020 privind prelungirea stării de alertă începând cu data de 15 septembrie 2020, precum și în Ordinul comun nr.1.594/140/2020 privind stabilirea unor măsuri și acțiuni de sănătate publică necesar a fi respectate pentru desfășurarea în siguranță a procesului electoral.

Pe de altă parte, Prefectului anunţă că va coordona, în cursul zilei de sâmbătă, deci cu o zi înaintea zilei scrutinului, distribuția către cele 655 de secții de votare din județul Bihor a mai multe materiale de protecţie şi dezinfectare: 142.200 măști (disponibile atât pentru membrii secțiilor de votare, cât și pentru alegători), 1.995 recipiente de 0,75 ml cu dezinfectant pentru mâini, 7.464 litri de dezinfectant pentru suprafețe, 57.500 perechi de mănuși.

Alegătorii trebuie să respecte câteva reguli de prevenţie sanitară a procesului de votare: să acceadă eşalonat în secția de votare (pentru a se evita aglomerările), să nu intre mai mult de 5 alegători concomitent în sala de vot, să păstreze o distanța de minim 1 metru față de alte persoane, să poarte corect masca de protecție (astfel încât să acopere nasul și gura) şi, în fine, să-şi dezinfecteze mâinile atât la intrarea, cât și la ieșirea din secția de votare.