Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a anunţat vineri un scrutin prezidenţial anticipat şi revenirea la Constituţia din 2004, care reduce puterea preşedintelui în favoarea Guvernului şi Parlamentului, transmite AFP.

Opoziţia a acceptat propunerile preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici. Acordul care se va încheia între puterea şi opoziţia ucrainieană prevede că vechea Constituţie va fi instaurată printr-o lege dată în cel mult 48 de ore, că alegerile prezidenţiale vor fi organizate imediat după ce va fi adoptată noua Constituţie, dar şi că va fi demarată o investigaţie în ceea ce priveşte actele recente de violenţă, anchetă supravegheată inclusiv de Comisia Europeană.

De asemenea, puterea şi opotiţia au convenit că se vor abţine de la folosirea forţei şi că autorităţile nu vor declara stare de urgenţă.

Violenţele care au avut loc între poliţie şi protestatarii antiguvernamentali s-au soldat cu 77 de morţi şi 577 de răniţi în două zile, potrivit bilanţului oficial. Neoficial, însă, ucrainienii vorbesc despre numere mai mari.