Niciun an fără scandal la Universitatea din Oradea. Cu mai puţin de o lună înainte de alegerea viitorului rector, instituţia a fost vizitată de DNA, care are indicii că unul din cele 71 de concursuri pe care instituţia de învăţământ le-a organizat în această iarnă, cel prin care psihologul Camelia Dindelegan a ajuns din conferenţiar profesor universitar, a fost "trântit", şi nu oricum, ci prin dare şi luare de mită.

Ca să strângă dovezi, procurorii au percheziţionat atât biroul decăniţei Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Floare Chipea, cât şi pe cel al rectorului Constantin Bungău, care tocmai îşi depusese candidatura pentru un nou mandat în fruntea instituţiei. Iar faptul că a ajuns în vizorul procurorilor sigur nu-l ajută...

Percheziţii matinale

Procurorii DNA au descins la Universitate miercurea trecută, dis-de-dimineaţă. La ora 7.30, au sigilat biroul rectorului Constantin Bungău şi pe cel al decăniţei Floare Chipea, iar apoi le-a percheziţionat şi locuinţele.

Camelia Dindelegan, psiholog, Universitatea din OradeaO descindere au făcut şi acasă la psihologul Camelia Dindelegan (foto), soţia preotului Marin Dindelegan de la parohia Ioşia I şi sora stareţului Mănăstirii Izbuc, Mihail Tărău, mâna dreaptă a episcopului ortodox Sofronie Drincec. Dindelegan este, de altfel, personajul-cheie în anchetă, procurorii investigând modul în care femeia a avansat, în luna februarie a acestui an, de la gradul de conferenţiar la cel de profesor în cadrul Departamentului de Psihologie al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane.

DNA s-a zgârcit să facă publice detalii din anchetă, anunţând doar, printr-un comunicat lapidar, că aceasta vizează fapte de corupţie comise în 2015-2016 şi că, pe lângă percheziţia de la Universitate, s-au mai făcut altele şapte la domiciliile unor persoane. "Atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare", a transmis DNA.

Rector liniştit

După verificările la domicilii, un echipaj format din procurori şi poliţişti a revenit la Universitate în jurul orei 10.30, scotocind birourile lui Bungău şi lui Chipea. Mai bine de trei ore au stat doar la rector, dar la plecare anchetatorii nu au luat nimic şi nu au făcut nicio declaraţie. I-au cerut însă lui Bungău să le predea o serie de acte privind concursul prin care a promovat Dindelegan.

Constantin Bungău, rectorul Universităţii din OradeaSusţinând că nu ştie nici ce calitate are în dosar, nici ce acuzaţii s-au făcut, rectorul s-a arătat contrariat că este vizat de anchetă, dar în acelaşi timp s-a declarat liniştit. "Probabil se consideră că noi am influenţat scoaterea unui post la concurs şi ar fi un fel de mită sau trafic de influenţă. Eu nu am nicio implicare, nu pot să fac ceva, nu pot să ajut în niciun fel ca cineva să promoveze. Nu am cum, nu eu fac acest lucru. Nu înţeleg de ce se întâmplă cu persoana rectorului acest lucru", a declarat Constantin Bungău (foto).

Totuşi, a admis el, ştia că în Departamentul de Psihologie a existat o nemulţumire cauzată de respectivul concurs. Chiar prorectorul Simona Trip, şi ea membră a departamentului, a contestat-o pe Dindelegan, susţinând că nu îndeplineşte condiţiile de avansare, în pofida asigurărilor în sens contrar pe care rectorul le-a dat jurnaliştilor, cum că Dindelegan a meritat să devină profesor.

Ca politicienii

BIHOREANUL a fost cel care a dezvăluit, în premieră, încă din noiembrie 2015, că femeii i s-a pregătit cu dedicaţie promovarea. Articolul "Şpagă în posturi", care le-a sărit în ochi anchetatorilor, arăta că Universitatea, aflată în an electoral, urma să scoată la concurs 71 de posturi, fiecare pregătit pentru cineva anume, aceasta fiind modalitatea prin care şefii Universităţii care au vrut să-şi păstreze funcţiile au căutat, la fel ca politicienii, să-şi "cumpere" alegătorii. Că exact aşa au stat lucrurile s-a dovedit în ianuarie, când au început propriu-zis concursurile: doar pentru un singur post a fost concurenţă între doi candidaţi, în timp ce restul de 70 au avut fiecare un singur pretendent.

Promovarea Cameliei Dindelegan a bătut cel mai mult la ochi, ascensiunea ei fiind fulminantă: şefă de laborator la Spitalul de Neuropsihiatrie, angajată în Universitate în 2003, a devenit lector în 2008, conferenţiar în 2013, iar anul acesta profesor. Asta în timp ce alţi conferenţiari stau pe asemenea posturi decenii întregi! Că Dindelegan se bucură de influenţă s-a remarcat şi la alegerile desfăşurate pentru Senatul universitar în ianuarie, când a adunat voturile necesare pentru a deveni membră a acestui for de conducere.

To be continued

Acţiunea DNA demonstrează însă că problema concursurilor cu dedicaţie este chiar mai gravă decât a intuit ziarul. BIHOREANUL a aflat că faptele pe care procurorii le anchetează sunt de dare şi luare de mită şi complicitate, Camelia Dindelegan fiind bănuită că şi-ar fi cumpărat şefii, astfel încât postul de profesor să îi fie scos la concurs, iar ea să poată promova fără probleme.

De asemenea, surse judiciare susţin că Dindelegan şi-a "tocmit" şi comisia de concurs, alegându-şi singură evaluatorii. Comisia a fost prezidată de decăniţa Floare Chipea, iar ceilalţi patru profesori au fost Mihaela Minulescu (Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative Bucureşti), Mona Vintilă (Universitatea de Vest Timişoara), Eugen Avram şi Cătălin Nedelcea (ambii de la Universitatea Bucureşti). Potrivit surselor BIHOREANULUI, aceştia au venit la Oradea cu bilete de avion cumpărate de Dindelegan, care i-ar fi cazat la cel mai luxos hotel din oraş, DoubleTree by Hilton, iar cheltuielile le-ar fi decontat pe propriul cabinet privat de psihologie, documentele constituind acum probe imbatabile ale actului de corupţie.

Se pare că ancheta nu va mai dura mult, aşa încât în câteva săptămâni cei vizaţi ar putea fi puşi sub acuzare oficial şi trimişi în judecată. Atunci vor ieşi la iveală şi detaliile acum neştiute, care vor lămuri cum se fac promovările la "Sorbonica" şi cine câştigă de fapt de pe urma lor.

Influenţă sau coincidenţă?

De pe acum, însă, e clar că primul care are de pierdut din pricina anchetei este chiar rectorul Constantin Bungău. Deşi se declară relaxat, acesta are şanse mari să piardă din voturile pe care se baza pentru 19 aprilie, ziua când universitarii vor alege cine le va fi viitorul rector: el sau Florian Bodog, decanul de la Facultatea de Medicină.

De altfel, lipsa detaliilor privind denunţătorii ori martorii din dosar şi faptul că percheziţiile au avut loc chiar în săptămâna depunerii candidaturilor pentru rectorat i-au determinat pe unii universitari, în frunte chiar cu Bungău, să asocieze acţiunea DNA cu campania electorală din Universitate, unii sugerând - chiar dacă acesta a negat vehement - că autorul denunţului ar fi însuşi Bodog.

Zvonurile au fost alimentate şi de faptul că unul dintre poliţiştii care au participat la percheziţii, comisarul şef Vasile Marc, este soţul uneia dintre prodecăniţele de la FMF, Felicia Marc. Unii universitari cred, astfel, că şi dacă nu ar avea legătură cu ancheta propriu-zisă, Bodog ar fi putut influenţa momentul descinderii DNA la Universitate. Şi ce alt moment mai prost putea fi pentru Bungău, care îşi încheie mandatul sub bănuiala de corupt şi cu şanse reduse să-şi păstreze funcţia?...


RETRAGEREA LUI CHIPEA
De dragul facultăţii

Floarea Chipea, decan Facultatea de Ştiinţe Socio UmanePrimul efect al percheziţiilor făcute de DNA la Universitate este că decăniţa Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Floare Chipea (foto), a renunţat vineri la funcţie. Invocând dorinţa de a proteja imaginea facultăţii, Chipea a demisionat din postul pe care îl deţinea încă din 2002, anunţându-i decizia rectorului Constantin Bungău printr-o adresă în care asigură că va oferi anchetatorilor toate "informaţiile şi argumentele necesare".

De altfel, acesta a fost singurul punct de vedere pe care Chipea l-a oferit săptămâna trecută, ex-decăniţa refuzând să răspundă multiplelor apeluri şi mesaje ale BIHOREANULUI. La fel a procedat şi Camelia Dindelegan, care nu a răspuns solicitărilor de a-şi preciza poziţia în scandalul pornit chiar de ea însăşi...