USR-iştii şi-au ales, sâmbătă, noul preşedinte, câştigător fiind deputatul Dan Barna (foto), care a obţinut 127 de voturi, mult peste cele 50 de voturi adunate de fostul ministru Vlad Alexandrescu.

Congresul va fi contestat în instanţă însă de aşa-numita "aripă nicuşoristă", adică de susţinătorii orădeanului Cristian Seidler, care s-a înscris în cursă, dar s-a retras. Aceştia nici nu au participat la şedinţa de alegeri de la Poiana Braşov, acuzând nereguli în selectarea delegaţilor pentru alegerile noului preşedinte al partidului, scrie digi24.ro.

USR vs. USR

În discursul susţinut în faţa delegaţilor la congres, Dan Barna a spus că formaţiunea îi datorează foarte mult lui Nicuşor Dan, a cărui demisie a fost o greşeală care a dus la crearea unor falii adânci în interiorul partidului, explicând că obiectivul USR este să dea premierul la alegerile parlamentare din 2020. De asemenea, el a făcut apel, în repetate rânduri, la unitate şi la reconciliere între taberele din USR.

"Vă cer să oprim războiul civil USR vs. USR. E timpul să punem punct. Să ne recunoaştem greşelile şi să reînvăţăm să avem încredere unii în ceilalţi. Să ne uităm la ce ne apropie şi nu la ce ne desparte. Să ne comportăm ca adulţi şi nu ca puşti cu cornete. Să devenim noi cei care impunem agenda şi nu victimele agendei altora", a mai spus el.

"Practici demne de PSD şi PNL"

În ziua congresului, fostul preşedinte al USR Nicuşor Dan a scris pe Facebook că, deşi a fost invitat la reuniunea de la Poiana Braşov, a ales să nu participe, deoarece aceasta este „viciată prin practici demne de PSD şi PNL”.

USR a ajuns în situaţia de a organiza al doilea congres din istoria partidului la mai puţin de şase luni de la primul congres, după ce Nicuşor Dan, fondatorul şi preşedintele formaţiunii, a demisionat din funcţie şi a părăsit partidul în luna iunie, pe fondul diferenţelor de opinii vizavi de poziţionarea USR faţă de iniţiativa Coaliţiei pentru Familie în privinţa redefinirii familiei în Constituţiei drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie.