În Republica Moldova se desfășoară duminică alegerile prezidențiale și, concomitent, un referendum la care cei aproximativ 3,3 milioane de cetățeni cu drept de vot au de răspuns la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

După ce a ieșit de la urne, președinta Maia Sandu a spus că a votat fiindcă moldovenii trebuie să-și determine soarta, „nu alții, nu banii murdari”.

Potrivit News.ro, candidata din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) și totodată actuala preşedintă a ţării a mers să voteze singură, la o secţie din Chişinău.

„Eu am votat anume pentru că moldovenii trebuie să îşi determine soarta, nu alţii, nu banii murdari, nu minciunile, ci voinţa poporului. Eu am votat pentru ca Moldova să se dezvolte în pace şi libertate, să îşi construiască viitorul pe care îl merită. Eu am încredere în înţelepciunea moldovenilor”, a spus Maia Sandu, conform aceleiași surse.

De asemenea, ea a îndemnat oamenii nu doar să meargă la vot, ci să ia două buletine, deoarece „votul nostru de la referendum ne va dicta soarta pentru multe decenii înainte”.

Peste 740.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova şi-au exercitat dreptul la vot, pe teritoriul ţării, în cadrul celor două scrutine, până la ora 13.00. La acea oră, prezenţa la vot era de 26 la sută, după ce urnele s-au deschis la ora 07.

Pe de altă parte, în mediul online au apărut imagini cum la Ambasada Chișinăului la Moscova sunt cozi de oameni încă de la prima oră a dimineții. 

Ministerul de Externe de la Chișinău a reacționat, precizând că a anticipat acest lucru și că aglomerațiile „au fost create artificial, în scopul periclitării procesului electoral”, informează Digi24.ro. 

„Ministerul Afacerilor Externe informează că secțiile de votare din Federația Rusă s-au deschis la ora locală 07.00 și funcționează în regim normal. Cu referire la numărul mare al alegătorilor semnalați la cele două secții, Ministerul Afacerilor Externe menționează că a anticipat posibilitatea producerii aglomerației, ca rezultat al încercărilor de organizare a transportării ilegale a alegătorilor la secțiile de vot. În procesul de pregătire a exercițiului electoral, am atenționat autoritățile ruse asupra tentativelor unor entități de a transporta organizat cetățenii către secțiile din cadrul Ambasadei noastre la Moscova. Astfel, considerăm că aglomerațiile de la cele două secții de votare din Rusia au fost create artificial, în scopul periclitării procesului electoral”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe de la Chișinău. 

Reprezentanții Republicii Moldova adaugă: „În acest sens, atragem atenția repetat autorităților ruse și oricăror entități asupra neadmiterii transportării ilegale a alegătorilor către secțiile de vot. Precizăm că secțiile din Moscova sunt dotate cu numărul maxim de buletine de vot - 5000 pentru fiecare secție. Decizia de a deschide secții de votare în Federația Rusă doar în sediul Ambasadei s-a luat ca rezultat al incapacității de a întruni în alte orașe/locații toate cerințele de securitate, astfel încât să ne asigurăm că nu vor exista primejdii pentru cetățenii noștri care vor veni să voteze și funcționarii electorali care vor asigura organizarea procesului”. 

După cum BIHOREANUL a scris, Maia Sandu are o mulțime de contracandidați proruși la scrutinul de duminică. Creditat cu cele mai mari șanse (19%) să ajungă într-un eventual tur II alături de Maia Sandu este Alexandr Stoianoglo, un etnic găgăuz de 57 ani care, deși a obținut cetățenia României, vorbește stricat limba română. A fost procuror general între 2019-2021 (când a fost arestat pentru corupție), după ce încercase de două ori să fie ales bașcan al Găgăuziei, unitate teritorială autonomă în cadrul Republicii Moldova, în 2006 și în 2015, el reprezentând Partidul Socialiștilor, din partea căruia fostul președinte Igor Dodon, total compromis după ce s-a dovedit că a fost finanțat de ruși, n-a mai vrut să candideze.

În Oradea este deschisă o secție de vot în corpul A al Colegiului Partenie Cosma, din strada Armatei Române 1F.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!