Ruşii votează, duminică, în alegerile prezidenţiale. Scrutinul este unul fără emoţii pentru actualul preşedinte al Rusiei, Vladimir Putin, care era creditat cu aproape 70% din intenţiile de vot în ultimele sondaje, în ciuda scandalurilor internaţionale în care este implicat.

Astfel, Putin se pregăteşte să conducă Rusia încă şase ani. El a votat duminică dimineaţa la o secţie din Moscova. 

Acuzat de Londra că a "ordonat" otrăvirea unui fost agent dublu rus în Anglia, criticat de ONU din cauza susţinerii lui Bashar al-Assad în Siria, confruntat cu noi sancţiuni din Statele Unite vizând Moscova din cauza amestecului în alegerea lui Donald Trump în 2016, Putin a fost supus unui adevărant torent de critici, de o rară intensitate, în ultima sa săptămână de campanie, scrie Digi24.ro.

Chiar şi aşa, Putin a dus o campanie minimală, întâlnindu-se cu agricultori în sud, susţinând un discurs de două minute la un concert în Crimeea şi făcând selfie-uri cu tineri.

La vârsta de 65 de ani el urmează să obţină duminică al patrulea mandat, care-l va ţine la putere până în 2024, aproape la un sfert de secol după ce a fost desemnat succesorul său de către Boris Elţîn.

Candidatul milionar al Partidului Comunist, Pavel Grudinin, este creditat cu 7-8% din intenţiile de vot, iar al treilea, ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski, cu 5-6%, urmat de jurnalista Ksenia Sociak, creditată cu 1-2% din intenţiile de vot, notează aceeaşi sursă.

Având în vedere îndemnurile la boicot ale opozantului Aleksei Navalnîi, principalul obiectiv al Kremlinului în această campanie a fost să-i convingă pe alegători să iasă la vot.