Cetăţenii Ungariei sunt aşteptaţi, duminică, la urne să-şi aleagă parlamentarii. Sondajele arată că votul va fi câştigat fără emoţii de partidul premierului Viktor Orban, însă miza este obţinerea a două treimi din voturi, care-i permit să schimbe legi importante şi Constituţia în ţara vecină, arată Digi24.ro.

Premierul maghiar a votat încă de la primele ore ale dimineţii.

Sursa citată arată că cele mai recente sondaje electorale creditează FIDESZ cu 41 până la 46 la sută din voturi. Pe locul doi se află JOBBIK, care ar aduna între 19 şi 25 la sută din voturi. Socialiştii ar putea obţine între 13 şi 19 la sută, iar social-liberalii şi verzii câte 6-8 procente.

Sunt diferenţe destul de mari de la un sondaj la altul, dar există un număr mare de nehotărâţi. Rezultatul depinde mult de rata de participare la vot, mai scrie Digi24.ro.

Mediafax citează, însă, un sondaj recent efectuat de Institutul Nezopont, conform căruia aproximativ 50% dintre alegătorii ungari îl susţin pe Viktor Orban (54 de ani) pentru un nou mandat în fruntea guvernului de la Budapesta.

Partidul Fidesz şi Viktor Orban au subliniat că scrutinul de duminică are ca miză menţinerea identităţii Ungariei, invitând alegătorii să decidă între "protectorii naţiunii ungare" pe fondul unui atac al imigraţiei şi "forţele internaţionale" conduse de miliardarul ungaro-american George Soros. Orban a avertizat în privinţa consecinţelor imigraţiei asupra patrimoniului cultural şi religios european.

Actualul premier al Ungariei consideră că singura forţă capabilă să unească şi să apere ţara ar fi alianţa Fidesz - Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP). Viktor Orban a acuzat mass-media internaţionale, Uniunea Europeană şi "grupuri de interese influente" că încearcă să instaureze unui guvern slab, pe care Bruxelles-ul să-l poate controla.

De precizat că, anul acesta, în premieră cetăţenii maghiari care locuiesc în afara graniţelor ţării au putut vota prin corespondenţă, după o înregistrare prealabilă.

Conform datelor Biroului Electoral Central din Ungaria (NVI), 378.622 de alegători nerezidenţi în Ungaria s-au înregistrat pentru a-şi exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare din 8 aprilie. Dintre aceştia, în jur de 250.000 sunt din România.

De altfel, printre cei care au votat prin corespondenţă se numără şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, care a anunţat pe Facebook, pozându-se în faţa unei construcţii din propria curte pavoazate cu steagul Ungariei şi cel al Ardealului, că a votat prin corespondenţă la alegerile parlamentare din Ungaria, cerându-le compatrioţilor săi să-i urmeze exemplul. "Noi am votat! Fă-o şi tu!", a transmis preşedintele CJ Bihor maghiarilor cu dublă cetăţenie din Bihor.