Miercuri e programată, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, cu începere de la ora 17, conferinţa judeţeană a organizaţiei PNL Bihor, în cadrul căreia va fi ales noul preşedinte al filialei, doi prim-vicepreşedinţi, opt vicepreşedinţi şi un nou birou politic judeţean.

Pentru funcţia de preşedinte primul care şi-a depus candidatura a fost actualul preşedinte interimar, Ilie Bolojan, care va fi concurat de o adversară declarată, Lucia Varga, creditată însă cu şanse minuscule.

Chiar dacă nu este vorba de o competiţie electorală în sensul strict al cuvântului, cu candidaţi porniţi de pe picior de egalitate, alegerile de miercuri sunt deosebit de importante pentru Bolojan. Scorul scrutinului va arăta susţinerea de care se bucură primarul în cadrul filialei şi va cântări greu în decizia acestuia cu privire la o eventuală candidatură la funcţia de preşedinte al organizaţiei naţionale, cerută de mai multe organizaţii judeţene din Ardeal.

Pentru cele două funcţii de prim-vicepreşedinţi şi-au depus candidatura patru liberali: Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean, deputatul Găvrilă Ghilea, Lucian Călin Puia, directorul DGASPC, şi Ioan Şora, primarul comunei Pomezeu.

Potrivit legii, managerii de instituţii publice nu pot deţine funcţii de conducere în partide politice, deci candidaturile lui Carp şi Puia sunt, mai mult ca sigur, simple "jocuri de scenă", menite să conserve voturi în favoarea unuia sau altuia dintre candidaţii "pe bune". În cazul lui Carp, este ştiută susţinerea acestuia pentru Ghilea.

"Figuraţie" va fi şi în cazul alegerii vicepreşedinţilor, pentru cele opt funcţii depunându-şi candidatura tot atâţi pretendenţi, şi anume: Liviu Andrica, Florin Birta, Călin Graţian Gal, Janos Kiss, Tudor Sebastian Lascu, Ioan Mărcuş, Mihai Florin Sferle şi Ioan Coloman Todoca.  Lipsa de concurenţă e motivată de cutuma din partid, potrivit căreia vicepreşedinţi sunt aleşi candidaţi reprezentativi pentru cele opt zone geografice ale judeţului considerate relevante pentru PNL.

Pentru cele 15 funcţii de membri în BPJ şi-au depus candidatura 16 liberali: Balaj Iulian, Bodea Nicolae Dan, Buhaş Sorin, Câmpan Ioan, Foncea Dacian, Lazăr Ionuţ, Mlendea Petru, Neniu Constantin, Pantiş Carmen, Petroi Adrian, Porge Florin, Şchiop Ancuţa, Suciu Teodor, Timar Iulius, Toda Silviu, Toderici Mihai.

Parlamentarii partidului fac parte din oficiu din BPJ, de acest privilegiu beneficiind senatorul Cornel Popa şi deputaţii Gavrilă Ghilea, Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa.

Dintre figurile publice ale PNL Bihor, două nume lipsesc de pe listele cu candidaţi. Este vorba de Ionel Avrigeanu, liderul grupului liberal din CJ Bihor, care vizează, din câte se pare, funcţia de secretar general al filialei, ce va fi desemnat ulterior alegerilor, şi de viceprimarul Oradiei, Mircea Mălan.

Marele învins al competiţiei pentru şefia PNL Oradea, Mălan nu şi-a depus, cum era de aşteptat, candidatura pentru o funcţie în cadrul conducerii filialei judeţene, motivul, deşi neexprimat public, fiind dezamăgirea pentru felul în care a fost "lucrat" de colegi la alegerile de la organizaţia municipală.