Luna viitoare, Universitatea din Oradea îşi va alege liderii, mai precis rectorul şi preşedintele Senatului, iar până la 1 aprilie, cei care îşi doresc aceste funcţii trebuie să-şi depună candidaturile.

Primul care s-a înscris în cursa pentru şefia forului legislativ al Universităţii este conferenţiarul Facultăţii de Ştiinţe, Vasile Aurel Căuş. Acesta şi-a depus joi candidatura, iar vineri aceasta a fost publicată pe site-ul Universităţii. În mandatul 2012-2016, Căuş a fost cancelarul general al Senatului, iar acum, cel mai probabil, îl va avea contracandidat pe Sorin Curilă, cel care a fost preşedintele Senatului în ultimii patru ani şi în prezent este preşedinte interimar.

Deşi nu îi face reproşuri directe lui Curilă, Căuş spune că are mai multe motive pentru care îşi doreşte să ajungă preşedintele Senatului. "Îmi doresc o structură în care să se regăsească fiecare cadru didactic şi student, astfel încât forţa Senatului să fie dată de unitatea şi interesele comune ale membrilor săi. Doresc, aşa cum a menţionat şi preşedintele Biroului Electoral Universitar, domnul lector Herchi Ştefan, actualizarea documentelor care stau la baza funcţionării Universităţii, pentru a asigura compatibilitatea cu legislaţia în vigoare. Şi aş vrea ca Senatul să contribuie la deschiderea către comunitatea locală şi conectarea Universităţii la partenerii administrativi, sociali şi economici, pentru a-şi recăpăta rolul major pe care îl are în dezvoltarea oraşului", a declarat Căuş, vineri, pentru BIHOREANUL.

Candidaturile pentru preşedinţia Senatului se pot depune, conform regulamentului de alegeri al Universităţii, cu cel puţin 15 zile înainte de data alegerilor. Conform calendarului de alegeri, viitorul preşedinte al Senatului va fi votat pe 18 aprilie de membrii forului.

O zi mai târziu, pe 19 aprilie, toţi universitarii vor fi chemaţi la vot, pentru alegerea viitorului rector. Candidaturile pentru rectorat se vor depune săptămâna viitoare, între 28 martie şi 1 aprilie.