La Universitatea din Oradea au loc, miercuri, alegerile pentru viitorul rector, în realitate un demers pentru reconfirmarea profesorului Constantin Bungău la şefia instituţiei, dat fiind că este unicul candidat.

Având un final previzibil, scrutinul este interesant doar prin modul de organizare. Din cauza pandemiei de Covid-19, secţiile de vot au fost amenajate în aer liber, iar toţi electorii trebuie să poarte măşti şi să păstreze distanţa de 2 metri faţă de alte persoane.

Vremuri speciale, condiţii pe măsură

"Din păcate, trăim vremuri speciale, aşadar organizăm alegerile în condiţii speciale, de distanţare socială, conform normelor impuse de Guvernul României, de actele normative, respectiv de recomandările Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. Dacă altădată puteam să ne întâlnim foarte mulţi într-o sală, azi nu reuşim. În aer liber, am organizat şase secţii de vot, şi îi aşteptăm pe toţi colegii", a declarat preşedintele Biroului Electoral Universitar, Claudia Timofte, pentru BIHOREANUL.

Cei peste 900 de electori – 872 de cadre didactice şi 69 de studenţi, având drept de vot doar studenţii reprezentanţi – au fost distribuiţi la cele şase secţii de vot în funcţie de facultatea la care predau sau învaţă. În plus, fiecăruia i s-a recomandat să meargă la vot într-un anumit interval orar, astfel încât să nu aştepte prea mult la coadă. Asta pentru că accesul şi circulaţia în curtea sălii polivalente, unde au fost amenajate secţiile de vot, sunt controlate.

Alegeri în aer liber

Votezi, te dezinfectezi, pleci

Concret, după ce intră pe poarta sălii, fiecare elector trebuie să-şi dezinfecteze mâinile şi să-şi pună o mască pe faţă, dacă nu cumva are deja. Apoi, i se măsoară temperatura şi poate avansa doar dacă aparatul nu indică mai mult de 37,3 grade Celsius. BEU a stabilit şi trasee de circulaţie, astfel că toţi universitarii trebuie să înconjoare sala polivalentă prin partea dreaptă, fără a putea să se plimbe prin curte.

Ajuns la secţia de votare la care este arondat, alegătorul se legitimează, primeşte buletinul de vot şi ştampila, iar după ce a votat, în cabinele anume amenajate, se întoarce tot la secţia de vot, unde introduce buletinul într-o cutie de carton, care stă pe post de urnă. Apoi, obligatoriu, trebuie să-şi dezinfecteze mâinile şi să pornească spre ieşire, tot pe traseul stabilit de BEU. În timpul în care o persoană primeşte sau predă buletinul de vot, alţi electori arondaţi la aceeaşi secţie trebuie să aştepte la o distanţă de 2 metri, fiind trasate linii ajutătoare.

Alegeri la Universitate

Doar vremea le dă emoţii!

Procedura de organizare a alegerilor prevede şi că, dacă va începe să plouă, scrutinul poate fi întrerupt, iar în caz de condiţii meteorologice nefavorabile, va putea fi chiar mutat în interiorul sălii polivalente.

De altfel, vremea este singura care dă emoţii universitarilor. "Sper să vină colegii azi, să nu trebuiască să ne mai adunăm şi vineri, că atunci sunt şanse şi mai mari de ploaie. Oricum, la alegerile acestea nu este nicio miză", a spus unul dintre membrii secţiilor de votare. Dacă se vor prezenta la vot 50% plus unul dintre electori, adică 471 de universitari, alegerile vor fi validate. Dacă nu, vineri va avea loc al doilea tur de scrutin.

Alegerile pentru viitorul rector al Universităţii trebuiau să aibă loc în luna aprilie, însă atunci România era în stare de urgenţă, iar scrutinul a fost reprogramat de Senatul academic.