PNL Bihor a sesizat vineri Biroul Electoral Judeţean şi pe cel Central, pentru suspiciuni de fraudă masivă în mai multe localităţi din judeţ, prin "metoda flotanţilor".

"Prin Adresa nr.322/03.06.2016 (anexată) am sesizat BEJ şi BEC cu privire la existenţa unor suspiciuni de fraudă electorală masivă în mai multe localitaţi din judeţul Bihor, prin metoda "flotanţilor". Facem apel la toţi cetăţenii de bună-credinţă din judeţul Bihor să nu permită comiterea fraudelor electorale, fapte care constituie infracţiuni şi sunt sancţionate de către Codul Penal! Facem apel la toţi bihorenii să voteze înţelept duminică, 5 iunie 2016!", se arată într-un scurt comunicat de presă transmis vineri după amiază.

Documentul este însoţit şi de adresa efectivă, semnată de cei doi copreşedinţi ai PNL Bihor, Cornel Popa şi Gavrilă Ghilea. Potrivit adresei, recordul de flontanţi se înregistrează în comuna Sîmbăta, asupra căreia inclusiv BIHOREANUL a tras un semnal de alarmă încă din luna aprilie. În perioada preelectorală aici au fost aplicate nu mai puţin de 240 de vize de flotant (reşedinţă), în condiţiile în care în luna decembrie o singură persoană solicitase această viză!

La Brusturi, înainte de alegeri au fost eliberate peste 120 de vize de flotant, deşi la finalul anului erau doar 5, iar exemplele continuă: în Sîrbi, Spinuş, în perioada preelectorală au fost eliberate 130 de noi vize, în Gepiu - 140, iar în Lăzăreni - 90. În toate aceste localităţi, în decembrie 2015 nu fuseseră eliberate mai mult de 9 (la Gepiu) vize de flotant.

"Precizăm că aceste fapte influenţează în mod considerabil numărul şi componenţa corpului electoral, a numărului de votanţi. Influenţa asupra corpului de alegători, a numărului de votanţi este cuprinsă între 5 şi 20%!!! Acest transfer formal de locuitori determină în mod hotărâtor rezultatul alegerilor locale", arată PNL în sesizarea transmisă autorităţilor.

Liberalii mai afirmă că, în acest context, "există suspiciunea rezonabilă că un număr foarte mare de persoane au obţinut în mod fraudulos viza de reşedinţă" şi că se nasc astfel "condiţiile, împrejurările de fapt, care permit săvârşirea infracţiunilor de fraudă la vot", "existând suspiciunea că cineva a coordonat aceste "operaţiuni", alegătorii fiind determinaţi să voteze în aceste localităţi prin coruperea lor".

PNL solicită BEC şi BEJ atât luarea unor măsuri ca asemenea fraude să nu se petreacă, dar şi să sesizeze "toate intituţiile şi autorităţile publice competente".

Citiţi pe această temă şi articolul: Fabricanţi de votanţi: Viceprimăriţa din Sâmbăta, acuzată că "importă" alegători din alte localităţi pentru a câştiga alegerile