Duminică este ziua alegerilor parlamentare în România, iar toate cele 655 de secţii de vot din Bihor s-au deschis, fără incidente. Ele vor rămâne deschise până la ora 21.

Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Bihor, la ora 7, toate secţiile de vot au fost deschise şi nu au fost raportate incidente care să perturbe procesul electoral.

În Bihor, 500.328 de cetăţeni înscrişi pe listele electorale permanente, din care 184.980 sunt din Oradea, îi vor putea vota pe viitorii senatori şi deputaţi.

La fel cum s-a întâmplat în septembrie, când au avut loc alegerile locale, la acest scrutin s-au luat şi măsuri speciale, menite să prevină răspândirea infecţiilor cu Sars-Cov-2. Atât membrii birourilor secţiilor de votare, cât şi alegătorii sunt obligaţi să poarte măşti de protecţie, să păstreze o distanţă de siguranţă de minimum un metru faţă de alte persoane şi să-şi dezinfecteze mâini la intrarea în secţie, respectiv după contactul cu materialele de votare.

Prefectura Bihor a distribuit celor 655 de secţii din judeţ 150.000 măști de protecție, 125.000 de perechi de mănuși de protecție şi 1.200 litri de dezinfectant.

În localităţile care sunt în carantină - oraşul Nucet şi satele din comuna Câmpani - alegătorii pot merge la secţiile de vot fără declaraţie pe proprie răspundere.

În schimb, niciun bihorean aflat în carantină sau izolare la domiciliu, pentru că este infectat cu Covid-19 sau a intrat în contact cu o persoană bolnavă, nu va putea merge la secţia de votare. Cei aflaţi în această situaţie au putut să depună cereri la BEJ sau la birourile electorale locale, pentru a vota cu ajutorul urnei mobile. BEJ Bihor a soluţionat 213 astfel de cereri.

Prezenţa la vot poate fi consultată în timp real pe site-ul https://prezenta.roaep.ro.

Cum a fost în 2016

În urmă cu patru ani, alegerile parlamentare i-au mobilizat pe 43,80% din bihoreni, adică 220.609 persoane, care au votat cei 13 parlamentari ai judeţului.

Atunci, clasamentul din judeţ a arătat astfel: PSD a primit 33% din voturi, PNL 27%, UDMR 23%, USR şi ALDE 4%.

La cel mai recent scrutin, alegerile locale din luna septembrie - primele organizate în contextul pandemiei de Covid-19 - prezenţa la vot în Bihor a fost de 52,23%.