Sunt alegeri parlamentare, duminică, în Germania. 61,5 milioane de germani sunt aşteptaţi la urne, pentru a alege membrii noului parlament, al căror număr a fost fixat la 598.

Potrivit HotNews.ro, secţiile de votare se vor închide la ora locală 18:00 (19:00 - ora României), după care vor fi anunţate primele exit-poll-uri.

Germania este o democraţie parlamentară unde cancelarul este ales de deputaţii din Bundestag, camera inferioară a Parlamentului, provenită din alegeri.

Dacă sondajele se vor confirma, Angela Merkel (63 de ani) aflată de 12 ani la putere, va obţine cel de-al patrulea mandat de cancelar.

Cele mai recente sondaje arată că Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a lui Merkel ar urma sa obţină un scor de 34-36%, în timp ce social-democraţii SPD, reprezentaţi de Martin Schulz, sunt cotaţi cu 21-22%. Specialiştii arată, însă, că, o eventuala victorie CDU în alegeri ar putea fi umbrită de un scor istoric al AfD - Alternativa pentru Germania, formaţiunea naţionalistă anti-islam, cotată în sondaje pe locul 3, cu 11-13% din voturi. HotNews mai scrie că AfD este considerat de mulţi un partid de extremă dreaptă, chiar urmaş al nazismului.

Digi24.ro descrie şi ssitemul de vot, arătând că Germania are un sistem de vot mixt, direct şi proporţional, în care alegătorii primesc două buletine: unul direct pentru candidatul din circumscripţia sa şi al doilea pentru partid. Al doilea vot stabileşte distribuţia fotoliilor în Parlament.

De exemplu, numele lui Merkel nu apare pe buletinul pentru votul naţional, dar apare pe cel pentru circumscripţia sa, districtul Stralsund/Ruegen. Ea candidează acolo ca reprezentant al CDU, după ce a câştigat de şapte ori în district, de la reunificarea Germaniei, în 1990.

Sondajele arată că, anul acesta, şase partide ar urma să intre în Parlament. Acest lucru va duce la un peisaj politic destul de fracturat, astfel că următorul Guvern va avea nevoie, probabil, de cel puţin 47% sau 48% din voturi pentru o majoritate stabilă. Partidele care nu reuşesc să obţină mai mult de 5% din voturi la nivel national sau nu obţin cel puţin trei mandate prin vot direct sunt excluse din Parlament. Proporţiile celorlalte formaţiuni sunt recalculate în consecinţă.