Sala de jocuri sportive a Universităţii din Oradea s-a transformat, luni, în secţie de votare. Cadrele didactice şi cercetătorii titulari, precum şi reprezentanţii studenţilor, în total 1.149 de persoane, pot să voteze următorul rector al Universităţii, alegând între cei şase candidaţi: Constantin Bungău, Ioan Felea, Ioan Horga, Alexandru Ilieş, Gheorghe Ionescu şi Mircea Chiriac.

Totodată, universitarii trebuie să aleagă şi un nou membru al Senatului din partea Facultăţii de Teologie Ortodoxă, după ce unul din cei doi senatori ai acestei facultăţi şi-a dat demisia, neexistând nicio rezervă pentru această poziţie.

Alegerile se desfăşoară între orele 8 şi 18. La ora 10 prezenţa la vot era de 12,5%, adică 144 de electori îşi exercitaseră dreptul de a vota. Pentru ca alegerile să fie valide, la scrutin trebuie să participe majoritatea universitarilor cu drept de vot, adică 575 de persoane.

De asemenea, ca unul dintre candidaţi să fie ales rector, trebuie să adune majoritatea voturilor. Dacă acest lucru nu se întâmplă, primii doi clasaţi se vor confrunta miercuri, 25 aprilie, în cel de-al doilea tur de scrutin.

Interesant este că, spre deosebire de alegerile din 8 februarie, cele de luni se desfăşoară sub atenta supraveghere a două reprezentante ale Ministerului Educaţiei, Ileana Cojocaru şi Ana Naghi. "Ministerul Educaţiei are dreptul să-şi trimită reprezentaţi care să supravegheze alegerile, iar acum aşa a făcut", a explicat purtătorul de cuvânt al Universităţii, Olimpia Popoviciu.

După primele alegeri academice din acest an de la Universitate, din luna februarie, când Cornel Antal, deşi votat, nu a fost validat de ministrul Cătălin Baba, Ministerul informa prin decizia de invalidare că au existat şi suspiciuni de fraudă privind organizarea alegerilor, fără însă a explica ce fel de suspiciuni au fost. Nu numai rectorul de atunci, Cornel Antal, a respins ideea că alegerile au fost fraudate, ci şi contracandidatul său, Gheorghe Ionescu, care a declarat, după ce buletinele au fost deschise şi numărate în faţa presei şi a observatorilor, că nu are îndoieli că alegerile au fost corecte.

UPDATE:  Până la ora 12, un număr de 379 de universitari au fost la vot, ceea ce înseamnă un procent de 33% din totalul electorilor.

UPDATE 2: Conform informaţiilor furnizate de biroul de presă al Universităţii, prezenţa la vot până la ora 14 a fost de 56,8%, adică 653 de alegători şi-au exprimat opţiunea. Astfel, condiţia cvorumului pentru ca alegerile să fie valide, a fost îndeplinită.

UPDATE 3: Fix 800 de universitari orădeni au votat pentru viitorul rector până la ora 16, ceea ce înseamnă o prezenţă la vot de 69,6%.

UPDATE 4: Prezenţa totală la vot a fost de 77,91%, adică 896 de persoane. Urnele s-au închis la ora 18.30, urmând ca în curând să fie desigilate şi voturile să fie numărate în faţa jurnaliştilor şi observatorilor.