Guverrnul a adoptat un proiect de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat în 11 decembrie.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a anunţat că actul normativ care stabileşte detaliile să intre în vigoare la data de 12 septembrie.

"S-a format o majoritate care susţine această dată, PNL, UDMR, PMP şi UNPR. Susţineau data de 4 decembrie doar PSD şi ALDE", a explicat Iolu motivele pentru care s-a ales data de 11 decembrie.

Copreşedintele PNL, Vasile Blaga, a anunțat săptămâna trecută că liberalii doresc organizarea alegerilor parlamentare la 11 decembrie pentru că vacanța de Ziua Națională ar determina o prezență mică la vot. 

La rândul lor, cei de la PSD au invocat tot temerea că lumea ar lipsi de la urne, dar pentru 11 decembrie. Liderul formațiunii, Liviu Dragnea, a declarat zilele trecute că PSD nu este de acord cu această dată, pentru că ar putea fi frig și lumea să nu se prezinte la vot.

Numărul parlamentarilor va fi de 466, în scădere faţă de actualul număr de 588 câţi au fost aleşi în 2012. În noul legislativ vor fi 308 deputaţi, cărora li se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor, şi 134 de senatori. Românii din diaspora vor fi reprezentaţi de 4 deputaţi şi 2 senatori.

Norma de reprezentare este un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori, iar pragul electoral de intrare în Parlament pentru un partid să fie de 5 procente.

Cioloş: "Nu candidez"

Pe de altă parte, premierul Cioloş a declarat, miercuri seară, la TVR, că nu se va înscrie în niciun partid politic şi nici nu va candida la alegerile din iarnă.

"Acest guvern va merge până la alegeri. Mi-am luat un angajament şi am mai spus-o, văd că tot apar speculaţii, nu mă înscriu într-un partid, nu îmi fac un partid şi nu candidez la alegeri", a spus primul ministru, întrebat cum îşi vede viitorul politic.

Cioloş a mai spus că miniştrii care îşi doresc să candideze se vor retrage din Guvern.