PSD Bihor programase pentru vineri o şedinţă a Consiliului Judeţean al filialei, unde membrii acestei structuri trebuiau să-şi aleagă preşedintele executiv, vicepreşedinţii, secretarul şi trezorierul.

În septembrie, membrii PSD Bihor şi-au ales preşedintele, în persoana lui Ioan Mang, care a fost de altfel unic candidat, şi urmau să-şi aleagă la o conferinţă ulterioară liderii executivi. Şedinţa Consiliului Judeţean a fost programată până la urmă pentru data de 20 noiembrie, fiind anunţată pe site-ul filialei cu o săptămână înainte, dar şi de preşedintele Ioan Mang, pe contul personal de Facebook.

Totuşi, joi, cu o zi înainte, Mang a decis să anuleze alegerile. "Mâine (n.r. vineri) facem şedinţă de comitet executiv lărgit, ca să vedem când facem conferinţă de alegeri şi care sunt condiţiile de participare", a declarat preşedintele PSD Bihor joi, pentru BIHOREANUL.

Mang susţine că a luat decizia anulării şedinţei de alegeri după o discuţie cu preşedintele PSD Liviu Dragnea. "După noul statut, Consiliul Judeţean al PSD Bihor, care mâine trebuia să aleagă, nu mai există şi întrucât sunt mulţi doritori, este bine să nu intrăm în discuţii. Ar fi fost multe contestaţii probabil, cei care nu erau aleşi ar fi contestat rezultatele (...). Am fi intrat într-un circ fără rost", a spus Mang.

Structura consiliului judeţean al organizaţiilor social-democrate a fost eliminată din statutul partidului luna trecută şi, conform aceluiaşi document, alegerile trebuie organizate în cadrul unei conferinţe extraordinare.

"Mâine vom stabili când va avea loc conferinţa extraordinară, în ce bază o facem, cine participă. Vom decide şi dacă rămân candidaţii deja înscrişi sau se pot înscrie şi alţii", a mai declarat Mang.

Potrivit acestuia, până joi erau doi candidaţi înscrişi la funcţia de preşedinte executiv, deputatul Ioan Sorin Roman şi europarlamentarul Emilian Pavel, "foarte mulţi înscrişi" la funcţiile de vicepreşedinţi, unul pentru cea de trezorier şi doi la funcţia de secretar al filialei, mai precis actualul secretar, Ana Maria Tiron, şi social-democratul Ioan Bercea, fost secretar general al PSD şi totodată fost director adjunct la Finanţele Publice.

Interesant este că, după cum el însuşi recunoaşte, Mang a luat decizia anulării alegerilor joi, după ce a văzut candidaţii înscrişi şi unii dintre aceştia nici nu ştiau de această hotărâre. "Unii ştiu, unii nu ştiu, dar oricum vor fi prezenţi mâine", a mai spus Mang.

Anularea alegerilor doar după ce Mang a văzut cine ar putea ajunge în fruntea filialei îi face pe unii social-democraţi bihoreni să fie convinşi că preşedintele lor n-a agreat candidaţii. Surse neoficiale din cadrul partidului spun că Mang nu este de acord cu candidatura lui Ioan Bercea, care dorea să o concureze la funcţia de secretar pe Ana Maria Tiron, considerată o protejată a preşedintelui PSD Bihor.

UPDATE:

Ulterior publicării acestei ştiri, Ioan Mang a ţinut să precizeze BIHOREANULUI că decizia de anulare a alegerilor de vineri nu are nicio legătură cu candidatura lui Bercea. "Când am luat această decizie, joi dimineaţă, nici nu ştiam că domnul Bercea îşi va depune candidatura. Am vrut doar să nu se spună că nu respectăm statutul partidului", a completat Mang.