Direcţia de Sănătate Publică Bihor a anunţat că un focar de hepatită A este posibil să fi apărut la o echipă de sportivi din Beiuş, după ce în ultima săptămână 20 de persoane, care fac parte din echipă şi fuseseră împreună într-un cantonament, au ajuns la spital prezentând simptomele acestei boli, iar DSP a demarat o anchetă epidemiologică.

"Din datele preliminare rezultă că manifestările clinice sunt sugestive pentru HAV tip A la componenţii lotului de sportivi, în urma unui cantonament efectuat în alt judeţ, într-o perioadă care se suprapune peste perioada de incubaţie pentru HAV tip A, debutul foarte brusc şi apariţia cazurilor numai în grupul de sportivi şi absenţa cazurilor de HAV tip A în zona de desfăşurare a cantonamentului", se arată într-un comunicat semnat de şeful instituţiei, dr. Marius Pîrcioagă.

Sportivii au vârste între 15 şi 18 ani şi fac parte din echipa de fotbal juniori din oraş.

Specialiştii DSP consideră că este vorba despre un focar de Hepatită A, "cu incubaţie medie", sportivii îmbolnăvindu-se de la un alt coleg de-al lor care avea infecţia, dar nu prezenta simptome vizibile. "Posibila cale de transmitere este consumul de apă de băut din acelaşi bidon de plastic de către întregul grup (fără utilizarea paharelor), pe perioada sejurului", se arată în comunicat.

Compartimetul de epidemiologie a bolilor transmisibile din cadrul DSP Bihor a luat deja primele măsuri în acest sens, identificând toţi copiii şi adulţii care au participat la cantonament, precum şi pe cei care au intract în contact cu bolnavii.

"Toţi contacţii vor fi supravegheaţi clinic cât şi cu laboratorul. Este obligatorie dezinfecţia în familii precum şi în colectivităţile şcolare. Vor fi desfăşurate activităţi de educaţie sanitară şi este interzisă participarea grupului la competiţii sportive pe perioada evoluţiei focarului (45 zile de la izolarea ultimului caz). Cazurile suspecte trebuie izolate în secţiile de boli infecţioase din judeţ şi trebuie realizată notificarea cazurilor către DSP Bihor", mai arată documentul.

Inspectorii DSP estimează că, în urma acestor măsuri, focarul va avea o evoluţie restrânsă.