Ambasada Statelor Unite ale Americii la București i-a îndemnat pe cetățenii americani să fie prudenți în weekendul 11-13 octombrie, întrucât există amenință împotriva instituțiilor religioase. 

„Ambasada Statelor Unite ale Americii a fost informată cu privire la amenințări care ar putea viza o sinagogă, un templu sau o moschee din România în weekend-ul 11-13 octombrie”, se menționează în alertă.

Diplomația americană le recomandă cetăţenilor precauţie sporită, să ia în considerare evitarea instituţiilor religioase în această perioadă, să nu atragă atenţia asupra lor, să fie atenţi la ceea ce se întâmplă în jur şi să îşi revizuiască planurile personale privind siguranţa.

Reacția SRI

După emiterea alertei, Serviciul Român de Informații (SRI) a precizat că, în acest moment, nu deține informații care să justifice creșterea nivelului de alertă teroristă, dar va acorda o atenție deosebită pentru a menține securitatea în România.

„În prezent, SRI nu are date și informații care ar putea conduce la solicitarea creșterii nivelului de alertă teroristă. Ținând cont, totuși, de contextul internațional de securitate și evenimente religioase care se întâmplă în acest weekend, SRI cu structurile competente, împreună cu toate celelalte structuri și instituții din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, va manifesta o atenție sporită pentru prezervarea stării de securitate în România”, a transmis Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al SRI.

Totodată, Ministerului Afacerilor Interne a subliniat că structurile instituţiei se vor afla la datorie, cu efective mărite, pentru asigurarea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică.

”Astfel, poliţiştii, jandarmii, poliţiştii de frontieră, împreună cu partenerii instituţionali, se vor afla în stradă, o atenţie deosebită fiind acordată zonelor în care se desfăşoară ceremonii religioase, lăcaşurilor de cult şi locurilor cu public numeros, pentru siguranţa tuturor cetăţenilor. Facem apel la persoanele care observă posibile încălcări ale legii să sesizeze structurile abilitate, prin numărul unic de urgenţă 112 sau, după caz, la cel mai apropiat echipaj al Ministerului Afacerilor Interne. Vă asigurăm că suntem permanent la datorie pentru siguranţa dumneavoastră!”, a transmis MAI.

Alerta SUA vine în perioada în care evreii sărbătoresc Yom Kippur (Ziua ispășirii), cea mai însemnată dintre cele trei mari sărbători religioase evreiești.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!