Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus mai multe acţiuni de prevenire a introducerii virusului febrei aftoase în România, după apariţia unui focar într-o fermă de vaci de lapte din nordul Ungariei.

Focarul de febră aftoasă a fost confirmat într-o fermă cu 1.400 de vaci din Kisbajcs, Győr-Moson-Sopron, ceea ce a determinat ANSVSA să dispună măsuri imediate şi în România, scrie Revista Ferma, citând presa maghiară.

Boala a fost semnalată joi prin Sistemul Mondial de Informaţii privind Sănătatea Animalelor (WAHIS) al Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), arată Adevărul.ro.

Măsuri stricte

Pentru a preveni răspândirea virusului în România, ANSVSA a impus restricţii temporare privind transporturile de animale şi produsele de origine animală din zona afectată, pe o rază de 30 de kilometri în jurul focarului din Ungaria.

În plus, reprezentanţii principalelor asociaţii de crescători de bovine, porcine, ovine şi caprine din România au fost informaţi despre obligativitatea notificării medicului veterinar în cazul în care observă animale cu modificări de comportament, îmbolnăviri sau mortalităţi.

De asemenea, ANSVSA a dispus monitorizarea sporită a transporturilor de animale din speciile afectate.

Autoritatea va intensifica şi controalele în trafic pentru identificarea eventualelor transporturi neautorizate de animale.

Achiziţiile de bovine, porcine, ovine şi caprine din Uniunea Europeană trebuie să fie prenotificate către DSVSA judeţene, iar fiecare transport de animale trebuie să fie verificat la debarcare de către medicii veterinari, care vor efectua examene clinice.

"Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene", avertizează ANSVSA.

Ce este şi cum se transmite

Febra aftoasă este o boală infecţioasă acută, extrem de contagioasă, care provoacă febră şi apariţia de vezicule pline cu lichid, în special la nivel bucal şi pe membre.

"Boala este cauzată de un virus care are şapte serotipuri diferite, fiecare producând aceleaşi simptome. Intervalul dintre expunerea la infecţie şi apariţia simptomelor variază între 24 de ore şi zece zile, sau chiar mai mult", au transmis reprezentanţii ANSVSA.

Conform Radio România Actualităţi, oamenii nu sunt afectaţi, dar pot să transmită virusul animalelor. 

Virusul se găseşte în toate secreţiile şi excreţiile animalelor infectate şi se poate transmite prin contact direct între animale sau prin expunerea la secreţiile acestora. După recuperare, virusul poate persista în orofaringele unor rumegătoare pentru perioade variabile, de la câteva luni la câţiva ani.

"La bivolii africani, s-a demonstrat că virusul poate persista cel puţin 5 ani, iar într-o turmă poate fi menţinut timp de 24 de ani sau mai mult", se arată în comunicatul ANSVSA.

Fermierii au reacționat rapid și au cerut autorităților din România oprirea importului de animale sau produse de origine animală din Ungaria. Ionuț Lupu, fermier și fost șef al APIA, a spus la Digi24 că România „riscă foarte mult” permițând aceste importuri.

„Suntem, în punctul în care, din evaluările noastre, peste 10-12 camioane vin zilnic în în țară cu lapte. Laptele se încarcă din fermele colegilor din Ungaria, iar odată intrat în România, poate conduce la apariția de de focare. Suntem extrem de îngrijorați și acesta este un mesaj de de alarmă pe care îl tragem autorităților sanitar-veterinare, care până în momentul în care finalizează o anchetă epidemiologică trebuie să oprească importurile de lapte din din Ungaria și tot fluxul de camioane din fermele ungare spre România”, a spus Ionuț Lupu.

De menţionat că un alt focar a fost confirmat în Germania pe 10 ianuarie 2025, într-o fermă de bivoli din landul Brandenburg.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!