Coreea de Nord a confirmat că a efectuat marţi al treilea test nuclear "cu succes", o operaţiune confirmată şi de către Ministerul Apărării vecinului şi inamicului său, Coreea de Sud, relatează AFP.

"Al treilea test nuclear a fost efectuat cu succes", a anunţat agenţia oficială KCNA, precizând că această operaţiune are ca scop să "apere securitatea naţională şi suveranitatea" ţării "împotriva ostilităţii continue a Statelor Unite".

Bomba utilizată pentru efectuarea testului subteran este un dispozitiv "miniaturizat", a anunţat agenţia oficială. "Acest test nuclear de nivel înalt a avut, spre deosebire de cele din trecut, o putere explozivă mai mare şi a utilizat un dispozitiv miniaturizat şi mai uşor", potrivit KCNA.

Coreea de Sud a detectat semnele "unui cutremur artificial" în Coreea de Nord, imediat după efectuarea celui de-al treilea test nuclear în această ţară, a transmis agenţia sud-coreeană Yonhap.

Conform agenţiei, "un seism artificial cu magnitudinea de 5,1 a fost detectat în Coreea de Nord", în regiunea Kilju (nord-est) unde se află complexul Punggye-ri utilizat pentru teste nucleare. Cutremurul a avut loc la ora locală 11:57 (04:57, ora României).

Centrul american de geofizică (USGS) a raportat o activitate seismică, confirmată de centre de supraveghere din Japonia, China şi Coreea de Sud. Conform USGS, hipocentrul s-a situat la aproximativ un kilometru adâncime.

Centrul seismic din China a declarat că suspectează că cutremurul de pământ a fost "o explozie".

Testul nuclear, criticat de comunitatea internaţională

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a condamnat testul nuclear nord-coreean, care este "profund destabilizator".

"Este o încălcare clară şi gravă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate", a declarat secretarul general al ONU.

Explozia detectată marţi în Coreea de Nord este identică precedentelor teste nucleare nord-coreene, a anunţat agenţia de control CTBTO cu sediul la Viena, adăugând că aceasta constituie "o ameninţare clară" la adresa securităţii internaţionale, relatează AFP.

Potrivit Organizaţiei Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBTO), această explozie prezintă aceleaşi caracteristici şi o localizare aproape "congruentă" cu testele nucleare realizate în 2006 şi 2009 de către Coreea de Nord.

"Dacă se confirmă că este vorba despre un test nuclear, acest act constituie o ameninţare clară la adresa păcii şi securităţii internaţionale şi sfidează eforturile întreprinse în vederea consolidării dezarmării şi neproliferării nucleare în lume, în special (privind) încetarea testelor nucleare", a anunţat CTBTO într-un comunicat.

Sursa: gandul.info