Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat că Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat luni, într-o gospodărie situată la periferia municipiului Satu Mare, primul focar de pestă porcină africană din România, fiind afectate şapte animale, iar o investigație epidemiologică a relevat şi existenţa un al doilea focar, secundar.

DSVSA transmite şi recomandări pentru proprietarii de animale, pentru a evita răspândirea bolii.

O boală rezistentă

Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici. Boala nu se transmite de la animal la om, prin urmare nu afectează omul, dar cauzează un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat în rândul efectivelor de animale, iar pentru combaterea ei sunt necesare eforturi mari.

Până în prezent, informează DSVSA Bihor, boala nu a fost niciodată confirmată în România, dar începând din 2007 evoluează în statele estice din Caucaz, mai ales în Georgia, Armenia, Azerbaijan, Rusia, Ukraina şi Belarus. În trecut, pesta porcină africană a mai fost semnalată în Spania, Portugalia, Franţa, Olanda şi Italia (Sardinia). Începând din ianuarie 2014, mai multe mii de cazuri la porcii mistreţi şi câteva zeci de focare au fost notificate de state membre al Uniunii Europene ca Lituania, Letonia, Polonia, Estonia și de curând și în Cehia.

Mecanismele modului de răspândire a acestui virus sunt încă neclare, dar se pare că răspândirea rapidă a bolii are loc excluzând căile clasice de infecţie (prin animale bolnave), în special datorită neglijenţei umane, din cauza proastei manipulări a carcaselor şi produselor provenite de la porcii infectaţi. În baza rezultatelor preliminare, se pare că și în cazul focarului din România virusul a fost introdus în gospodărie prin intermediul unor alimente de origine animală contaminate provenite din Ucraina.

Recomandări de la specialişti

În scopul prevenirii introducerii bolii pe teritoriul județului Bihor, DSVSA a dispus implementarea unui program de măsuri preventive și de control. De asemenea, autorităţile sanitar-veterinare transmit proprietarilor de animale câteva recomandări.

Acestea se referă la asigurarea condițiilor de biosecuritate în toate exploatațiile de porcine (gospodării și ferme comerciale), cu interzicerea accesului la animale cu statut neconoscut, respectiv menținerea animalelor doar în adăposturi (fiind interzisă scoaterea acestora pe pășuni), precum şi la hrănirea animalelor doar cu furaje sigure, anume pentru această specie, cu origine cunoscută (fiind interzisă hranirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică, ca de pildă restaurante, cantine etc.)

Totodată, DSVSA le cere cetăţenilor să anunţe de urgență medicul veterinar local sau zonal, ori chiar direct a DSVSA Bihor, precum și Primăria sau Consiliul local, cu privire la orice caz de îmbolnăvire a porcilor, precum şi cu privire la orice identificare de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire.