Două alerte de tip cod galben vor fi valabile joi în Bihor. Meteorologii au avertizat că în tot judeţul vor fi intensificări temporare ale vântului, cu rafale ce vor ajunge la 55-60 km/h, iar hidrologii au instituit o atenţionare pentru râul Crişul Negru, unde s-ar putea forma viituri rapide.

Atenţie, vânt!

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, codul galben de vânt este valabil joi, 4 februarie, între orele 6 şi 21. Pe arii restrânse, vântul ar putea atinge chiar viteze de 70-80 km/h. "Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor le recomandă cetăţenilor, ca pe timpul manifestării acestor fenomene meteorologice, să nu se deplaseze în apropierea copacilor, a panourilor publicitare sau a clădirilor aflate în construcţie sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt", se arată într-un comunicat ISU.

Codul galben de inundaţii, emis de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, este valabil de joi, ora 6, până vineri, la ora 18, pe râul Crişul Negru. Potrivit INHGA, vor avea loc scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Sfaturile ISU Crişana

În acest context, ISU Crişana le mai recomandă bihorenilor să cureţe şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale, să construiască bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă, în caz de inundaţie şi să nu arunce la întâmplare resturi menajere şi vegetale în albiile apelor curgătoare.

Dacă sunt surprinşi de o viitură, bihorenii trebuie să se deplaseze spre o zonă înaltă, iar dacă au timp, să mute şi obiectele importante la etajele superioare. Aparatele electrice trebuie deconectate, iar întrerupătorul general de energie electrică decuplat. "Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă", avertizează pompierii. De asemenea, trebuie întrerupte instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze, uşile şi ferestrele trebuie încise şi protejate pentru a nu fi sparte de vânt, curenţi de apă sau posibile obiecte.

Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa în timpul unei inundaţii, nu vă deplasaţi prin curenţi de apă şi nu mergeţi cu maşina în zona inundată. În caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 centimetri apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului, la apă de 40 centimetri, vehiculul pluteşte, iar dacă nivelul urcă la 60 cm, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.