Până cel târziu pe 24 noiembrie, primarii, consilierii locali, consilierii județeni și președintele Consiliului Județean Bihor trebuie să își preia funcțiile în care cetățenii județului i-au ales, iar Prefectura Bihor a început pregătirile.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, prefectul Marcel Dragoș a organizat mai multe ședințe de lucru cu secretarii generali ai unităților administrativ-teritoriale din Bihor, pentru a se asigura că aceștia știu ce au de făcut.

În Bihor, vor trebui validați, între 27 septembrie și 24 noiembrie, 101 primari, 1.255 consilieri locali, 34 de consilieri județeni și președintele CJ Bihor, toți aleși de bihoreni la scrutinul care a avut loc pe 9 iunie.

Mandatele aleșilor trebuie validate de judecători, iar secretarii de UAT-uri sunt responsabili de coordonarea formalităților și comunicarea cu instanțele. De asemenea, vor trebui convocate ceremoniile de constituire a celor 101 consilii locale și a Consiliului Județean Bihor, Instituția Prefectului pregătind un ghid în vederea asigurării unei proceduri unitare la nivelul județului.

Pentru a fi validați, aleșii bihorenilor trebuie să îndeplinească o serie de criterii: să aibă domiciliul în unitatea administrativ-teritorială în care au fost aleși, să nu fi fost condamnați penal și să aparțină partidului politic pe lista căruia au candidat.

Drept urmare, secretarii de primării vor cere instituțional cazierele judiciare ale aleșilor, evitând astfel o aglomerare la Serviciul Cazier Judiciar.

„Cetățenii județului Bihor și-au exprimat votul cu încredere în capacitatea noastră de a ghida comunitățile spre siguranță și prosperitate. Aleșii locali au acum obligația de a îndeplini aceste așteptări printr-o administrare corectă, eficientă și transparentă”, le-a transmis prefectul Marcel Dragoș viitorilor primari și consilieri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!