Renumitul violonist Alexandru Tomescu, cu a sa vioară Stradivarius Elder-Voicu, și cunoscutul chitarist Dragoș Ilie au conectat la muzică sute de oameni în centrul Oradiei, în curtea Catedralei Greco-Catolice, duminică seara, în cadrul turneului internațional „Paganini Magic”, care a debutat în orașul de pe Criș.

Așa cum transmite și titlul evenimentului, programul a conținut sonate de Paganini pentru vioară  și chitară, care pe lângă un virtuoz al viorii, a fost și unul al chitarei. După cum a spus Tomescu în deschiderea concertului, compozitorul obișnuia să schimbe instrumentele la care performa în timpul concertului.

Oradea e o bijuterie

Violonistul a ținut să menționeze că a fost în Oradea, de mai multe ori, în concerte, dar și ca turist, deoarece consideră că orașul este o bijuterie, nu se satură de spiritualitatea pe care o simte aici și întotdeauna s-a simțit ca acasă. Tomescu a amintit că Paganini, cu al său prieten Rossini obișnuiau să cânte pe străzi, iar astfel, a dorit să transmită și el acest spirit al muzicii.

Alături de el pe scenă, a fost renumitul chitarist Dragoș Ilie, care și-a început studiul instrumentului la vârsta de 6 ani, cu tatăl său, și a câștigat premii la toate concursurile la care a participat. Este membru al cvartetului de chitară Austin Guitar Quartet, a cărui înregistrare “The Singing Guitar” a fost nominalizată la Premiile Grammy din 2021. În prezent este doctorand la Universitatea Austen din Texas și a obținut bursa „Moștenitorii României muzicale”. De altfel, după cum a menționat Tomescu, care l-a prezentat publicului, „a fost o minune că am reușit să îl aducem în România, chiar dacă pentru puțin timp”, având o agendă încărcată.

Cei doi muzicieni au făcut câteva pauze în timpul programului pentru a-și acorda instrumentele, deoarece „a fost o provocare să cântăm în acest fel, din cauza brizei Oradiei”.

Foto: Eugen Ivuț

Concert caritabil

Artistul a mai adăugat despre Paganini că a fost un împătimit al jocurilor de noroc, iar într-o seară, după ce și-a pierdut în acest fel vioara cu care urma să concerteze, a fost salvat de contele Lazio, care i-a dăruit o vioară. Paganini, în semn de mulțumire, a ținut să o lase moștenire orașului, astfel că această vioară se află și acum într-o vitrină zidită în Primăria din Genova, iar Alexandru Tomescu a avut dreptul să cânte la ea, după câștigarea unui concurs important, la vârsta de 19 ani, iar „experiența a fost uluitoare, am avut senzația că nu există limite, poți să faci orice vrei, exact ca atunci când conduci o mașină sport”.

Preasfințitul Virgil Bercea, prezent la eveniment, a mulțumit artiștilor, spunând că „prin muzica aceasta minunată ne-ați făcut să simțim privirea Domnului asupra noastră. Darul pe care l-ați primit ni l-ați dat nouă”.

Concertul din cadrul Turneului a fost gratuit, dar susține o cauză caritabilă, iar invitații au avut posibilitatea să doneze pentru renașterea Palatului episcopal greco-catolic.

La final, Alexandru Tomescu i-a așteptat pe doritori să le dea autografe și să-și facă selfie-uri împreună.

Foto: Eugen Ivuț

Cu Stradivarius la metrou

Violonistul Alexandru Tomescu este câștigătorul a numeroase premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică, a susținut sute de concerte și recitaluri în întreaga lume. Pentru măiestria lui, i-a fost acordat de către Statul Român privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius, care fusese anterior în posesia muzicianului Ion Voicu.

În anul 2009 a făcut un experiment cu vioara sa. Alexandru Tomescu, singurul muzician din România care cântă pe o vioară Stradivarius, îmbrăcat în haine modeste, timp de o jumătate de oră a interpretat câteva dintre cele mai complexe piese clasice pentru vioară, în stația de metrou de la Piața Victoriei. „Efectul muzicii de calitate asupra bucureștenilor care se aflau la o oră cu trafic de vârf în stația de metrou a fost neașteptat. Zeci de oameni s-au oprit din drum, cu riscul de a întârzia la serviciu, doar pentru a asculta câteva acorduri din „recitalul” lui Tomescu și pentru a pune o bancnotă în cutia așezată în fața interpretului. Muzicianul a strâns de la călători peste trei milioane de lei vechi”, consemna România Liberă la acea vreme.

Conectați la muzică

„De 15 ani, Turneul Internațional Stradivarius înseamnă o serie de experiențe frumoase, o colecție unică de muzică, de întâlniri memorabile cu tinerii și poveștile lor care ne conectează la viitor. Chiar dacă ceea ce am trăit cu toții în ultimii doi ani - pandemia de Covid-19 - va lăsa urme adânci și va durea tare, căci va durea mult timp, noi vom alege MUZICA, pentru că ea ne va regăsi așa cum ne-a lăsat, ne va apropia, iar durerea se va înmuia și va deveni o amintire”, au precizat organizatorii pe pagina dedicată turneului.

Concertele continuă până la jumătatea lunii iulie în mai multe orașe din țară, iar mesajul acestei ediții este „Conectați la #muzică! Conectați la #Viitor! #Conectați la #FapteBune! Turneu al muzicii, al libertății și al păcii”.

Vezi video de la concert!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!